SPC. Danas je praznik Svetog apostola Timoteja

Od strane Ozon
0 komentar

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog apostola Timoteja.

Prema legendi, osim 12 velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još 70 drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Jedan od njih je bio Sveti apostol Timotej Efeški.

Rođen je u Listri Likaonskoj od oca Grka i majke Jevrejke. Majku i babu mu je pohvalio Sveti Apostol Pavle zbog vere nelicemerne. U Listri se Timotej sreo prvi put sa velikim apostolom i sam je bio svedok kad je Pavle iscelio hromog od rođenja.

Kasnije je Timotej bio bezmalo stalan saputnik Pavlov. Obišao je sa njim Ahaju, Makedoniju, Italiju i Španiju. Timotej je bio veliki propovednik vere i izvrstan besednik i mnogo je doprineo rasprostranjenju i utvrđenju hrišćanske vere.

Veruje se da je stigao i do naših prostora, a pre svega do Singidunuma (današnjeg Beograda) gde je širio hrišćanstvo. Predanje kaže da je upravo ovaj svetitelj bio prvi koji je današnju srpsku prestonicu proglasio za „hrišćanski grad“.

Nakon mučeničke smrti Pavlove, Timotej je imao za učitelja svetog Jovana Jevanđelista, ali kada je njega car Dometijan prognao iz Efesa na ostrvo Patmos, Timotej je ostao u Efesu da episkopuje.

U vreme nekog idolskog praznika, zvanog Katagogium, neznabošci, kivni na hrišćane, mučki i pod maskama napali su Timoteja i ubili ga (oko 93. godine). Časne mošti njegove kasnije su prenete u Carigrad i sahranjene u crkvi Svetih Apostola, do groba svetog Luke Jevanđelista i svetog Andreja Prvozvanog.

Sveti apostol Timotej smatra se zaštitnikom dobrih i pravednih govornika i razumnih ljudi. Legenda kaže da nikada nije podigao glas već da je uvek govorio tiho i sa uvažavanjem onoga sa kojim priča – bio to prijatelj ili neprijatelj.

Naši stari su verovali da danas nema razloga da se plašite svojih protivnika. Zamolite Svetog apostola Timoteja za pomoć i imaćete Boga na svojoj strani pa će i svaka nevolja biti prevaziđena.

Ovako glasi tropar Svetom Timoteju:

  • Naučivši se blagosti i bivši razuman u svemu, blagom savešću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog (Pavla) tajni neizrečenih, veru sačuvavši, dobar kraj imajući, Apostole Timoteje: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Možda Vam se svidi i