Soko Kamp u Sremskoj Mitrovici: Osnaživanje dece kroz kampovanje i prirodu u okviru RISE projekta u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. RISE: Osnaživanje mladih kroz socijalno preduzetništvo i istraživanje prirode u Srbiji“

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji se sastoji od GROUPE SOS Pulse, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RICO), Mreže mladih jugoistočne Evrope (SEEIN) i francusko-nemačke kancelarije za mlade (OFAJ). Šest lokalnih inkubatora, a to su Smart Collective, IPC Tehnopolis, ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto Više i Iunus Social Business, rade zajedno na oživljavanju projekta. Sredstva za RISE obezbeđuju Francuska razvojna agencija (AFD), Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RICO) i Evropska unija (EU).

Jedna od istaknutih ideja koja je pobedila među timovima RISE projekta je koncept „Soko kampa“, koji je razvio tim Mitrovačkog sokola. Cilj ove inovativne inicijative je da smanji zavisnost dece od digitalnih medija i upozna ih sa radostima kampovanja i aktivnosti na otvorenom. Ove godine će po prvi put biti organizovan Soko kamp, koji će deci pružiti priliku da iskuse boravak u šatorima u za to predviđenim prostorima za kampovanje.

Kamp Soko, koji je uvelo Udruženje građana „Mitrovački Soko“, prvi je dečji kamp u Sremskoj Mitrovici. Njegova misija je da poveća motivaciju i interesovanje dece za prirodu uz smanjenje upotrebe digitalnih uređaja.

Jedinstvenost Soko kampa je u društvenim aktivnostima koje aktivno uključuju decu tokom njihovog kampovanja. Kroz različite ekološke aktivnosti kamp će imati pozitivan uticaj na životnu sredinu. Kamperi će učestvovati u zadacima kao što su čišćenje šuma i plaža, sadnja drveća, održavanje i obeležavanje staza. Ove aktivnosti ne samo da će podstaći osećaj društvene odgovornosti, već će kod dece usaditi i pozitivan odnos prema prirodi.

U cilju promocije Soko kampa, 20. maja 2023. godine održana je promotivna manifestacija na Maloj plaži u Sremskoj Mitrovici (naselje Stari Most). Roditelji i deca su imali izuzetnu priliku da se upoznaju sa atmosferom i aktivnostima kampa. Mogli su da komuniciraju sa vođama kampa, postavljaju pitanja i steknu uvid u program.

„Naše udruženje građana je učestvovalo u velikoj akciji čišćenja Srbije pod nazivom „Zasuči rukave“. Sa zadovoljstvom smo videli kako naši sugrađani podržavaju i cene ekološke inicijative osnovne vrednosti našeg Soko kampa.

Ugostili smo našu zajednicu na Maloj plaži, pružajući roditeljima i deci priliku da iskuse i prigrle duh Soko kampa kroz aktivnosti na otvorenom i povezivanja.

Odgovor je bio zaista izuzetan. Deca i roditelji pokazali su veliko interesovanje za vrednosti kampa, aktivno učestvujući u sportskim i društvenim aktivnostima. Dan smo započeli tako što smo upoznali decu i roditelje jedni sa drugima, a zatim smo igrali razne popularne igre i sportove kao što su ‘Ne ljuti se čoveče’, šah, fudbal, frizbi, badminton i letenje zmajem. Nakon toga, održali smo interaktivnu radionicu na kojoj su deca naučila osnovne veštine kampovanja kao što su paljenje logorske vatre i postavljanje šatora. Ohrabrujuće je prisustvovati takvom entuzijazmu i želji za jačom vezom sa prirodom. Verujem da će naša zajednica u budućnosti prepoznati vrednosti Soko kampa, pružajući deci mogućnost da rastu u prirodnijem i zdravijem okruženju“, kaže Dario Španović, jedan od članova Soko tima.

Soko kamp je projekat udruženja građana “Mitrovački Soko” koji je pokrenut na inicijativu nekoliko mladih Mitrovčana. Oni su vođenih iskustvom i željom za pozitivan razvoj i rast dece pokrenuli ovu zelenu ideju koja će ovo leto započeti sa svojim prvim aktivnosti. “U našem timu imamo tri člana, a njihov primarni posao jeste rad sa decom na različitim poljima njihovog razvoja. Emilija Major je licencirana fizioterapeutkinja sa dugogodišnjim iskustvom u promovisanju zdravih fizičkih navika i aktivnosti dece kao I pravilnog držanja. Dario Španović je profesor istorije sa 13 godina iskustva kao profesor u školi. Dario poseduje veliku stručnost u kampovanju, radu sa decom kao i u vođenju dečijih ekskurzija i izleta. Opši cilj našeg tima je podsticanje entuzijazma dece za aktivnosti na otvorenom i u prirodi.

Svi živimo u Sremskoj Mitrovici, gde smo se prvo povezali kroz rad u školi I inicijative društveno korisnog rada u kojima smo svi učestvovali. Nakon registracije našeg udruženja I vodeći jednodnevni pilot program u Starom Slankamenu, ohrabreni smo od strane RISE-a odlučili smo da pokrenemo Soko kamp, kaže Sara Žurovski, fizioterapeut i specijalista za razvoja dece sa višegodišnjih iskustvom u zemlji i inostranstvu.

Možda Vam se svidi i