Projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ jača prevenciju nasilja u školama

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstvo prosvete su, od 18. septembra, započeli realizaciju preventivno-edukativnog projekta pod nazivom „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ u svim osnovnim školama na području Srema. Cilj projekta je jačanje prevencije vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju, kao i podizanje svesti učenika o bezbednosti u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama.

U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici, učenicima sedmog razreda, predstavljen je deo projekta pod nazivom „Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju“. Projekat se sprovodi u saradnji sa policijskim službenicima koji su specijalizovani za rad sa maloletnicima, pedagozima, psiholozima i razrednim starešinama.

Sonja Tucaković, direktorka Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, istakla je važnost projekta u borbi protiv nasilja među učenicima: „Svaka prevencija nasilja je važna, kroz ovaj projekat se učenici upoznaju sa ulogom školskog policajca i podstiču se da policajca dožive kao osobu od poverenja. Deca treba da prepoznaju osobe od poverenja, koje mogu biti roditelji, bliski rođaci, nastavnici i školski policajci. Takođe, prisustvo policajaca u školi doprinosi osećaju sigurnosti za sve – decu, roditelje i nastavnike.“

Projekat se sprovodi kroz edukativne radionice i predavanja koja obavljaju policijski službenici sa posebnim sertifikatom za rad sa maloletnicima. Na prvom času, učenici učestvuju u kvizu putem aplikacije Kahoot, gde se procenjuje koliko znaju o vršnjačkom nasilju. Drugi deo časa obuhvata predavanje koje se bazira na učeničkim odgovorima.

Učenici rade u grupama tokom radionice, koja služi kao provera njihovog znanja. Na kraju, sledi kviz kao evaluacija celokupnog predavanja. Projekat traje 90 minuta i omogućava učenicima aktivno učestvovanje i razumevanje važnosti prevencije nasilja.

Jasmina Trivunović, iz Grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i nasilja u porodici u Policijskoj upravi Sremska Mitrovica, naglašava: „Cilj projekta je podizanje svesti učenika o bezbednosti njihovog učešća u saobraćaju, ponašanju u vanrednim situacijama tokom požara i poplava, kao i prevenciji vršnjačkog nasilja u stvarnom ili virtuelnom svetu. Mi prenosimo metode nenasilnog rešavanja konfliktnih situacija među vršnjacima i informacije o tome kako policijski službenici mogu da im pomognu i pruže zaštitu.“

Učenici su informisani da se u slučaju vršnjačkog nasilja mogu obratiti Policijskoj upravi Sremska Mitrovica ili Odeljenju za visokotehnološki kriminal u Beogradu, koje se bavi nasiljem na internetu. Projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ predstavlja značajan korak u jačanju bezbednosti i prevenciji nasilja među školskom decom.

Možda Vam se svidi i