Prodavci stanova i dalje traže nerealne cene, ne shvataju da se sve promenilo

Od strane Ozon
0 komentar

Na tržištu nekretnina, scena se razvija pod uticajem različitih faktora. Drugi kvartal je donio pad od 13% u vrednosti tržišta nekretnina, a kako stvari trenutno stoje, i prodavci i kupci su u letnjoj pauzi, ali cene se i dalje drže visoko.

SREMSKA MITROVICA. „Prodavci su trenutno usmereni na cene koje su otprilike 10% niže od vrednosti novih nekretnina. Međutim, za starije stanove potrebno je još 20-30% dodatno za renoviranje, što rezultuje višim cenama u odnosu na novogradnju. Oni koji su već prodali svoje stanove sada traže nove, a rokovi ih pritiskaju. Sve je manje stanova koji će zadovoljiti te kupce a oni koji nisu uložili novac od prodate nekretnine traže nerealne uslove“, izjavljuje jedan od agenata za nekretnine.

Iako treći kvartal još nije završen, već je jasno da će biti lošiji od prethodnog. Prema statistici Republičkog geodetskog zavoda, vrednost tržišta nekretnina u drugom kvartalu ove godine je opala za 13% u odnosu na isti period prošle godine, dostižući 1,7 milijardi evra.

Neki gradovi beleže od 20%. do 38,8% manje zaključenih ugovora. Međutim, i pored ovoga, luksuzni stanovi su i dalje traženi, sa cenama kvadrata koje se kreću od 1.800 pa i 2.000 evra.

I dok je samo 16% stanova kupljeno uz pomoć kredita, situacija sa stambenim kreditima je sve komplikovanija, sa poskupljenjem od gotovo 100% i više. Iako ekonomska kriza ima globalne posledice, mnogi prodavci ne prepoznaju trenutnu situaciju.

Neke promene na tržištu nekretnina su već u toku. Mnogo prodatih nekretnina još uvek je neuknjiženo. „Borimo se da uknjižimo stanove, to traje dugo. Sve je manje ponude u Sremskoj Mitrovici ali se cene još uvek ne spuštaju. Zbog manjka ponude i direktne prodaje investitora, mnogi od nas su prinuđeni da agencije stave u mirovanje. Ovaj bum prodaje je završen i sada sumiramo utiske. ono što nije dobro, jeste da je posla sve manje. Cene stanova u se retko spuštaju, a kupaca nema“, kaže agent za nekretnine.

„Sve češće se dešava da prodavci postavljaju nerealno visoke cene, ne shvatajući da je tržište doživelo značajne promene. Mi komuniciramo s njima i utičemo na to da, ako žele da prodaju, moraju realno proceniti svoju imovinu. Korekcija cena se često kreće od 5% do čak 30% niže nego što su prvobitno želeli. Prodavci se kreću od agencije do agencije i to nekada predstavlja problem. žele da prodaju po cenama koje su išle do nedavno, sada to stvarno više nije moguće.“, ističe agent za nekretnine.

Ova godina se takođe dešava značajan pad izdavanja dozvola za izgradnju, što će uticati na buduću ponudu. Manja ponuda obično dovodi do rasta cena, dok više cene mogu da odbiju potencijalne kupce koji ne mogu da se finansijski nose sa takvim iznosima.

U Sremskoj Mitrovici se i dalje grade, aktuelnih gradilišta ima na nekoliko lokacija, one koje su u užem centru grada, uglavnom su rasprodate u izgradnju a ostali će možda čekati bolje dane.

Ko još kupuje nekretnine u Sremskoj Mitrovici? – Ozon Media

Možda Vam se svidi i