Poljoprivrednici u Kuzminu prekinuli blokade

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Poljoprivrednici koji su sedam dana protestovali prekinuli su blokadu puteva u Kuzminu ali ne i proteste.  

Jedan od poljoprivrednika u Kuzminu, Goran Vukajlović, rekao je da će se u nedelju održati novi sastanak u Kisaču, kome će pristvovati i poljoprivrednici iz ovog mesta i naveo da se zahtevi protesta trenuto usaglašavaju.

Protest poljoprivrednika počeo je 13. novembra, sa svakodnevnim blokadama saobraćaja, na oko 20 lokacija širom Srbije, pretežno u Vojvodini.

Dva ključna stava poljoprivrednici su sa Valdom dogovorili još u maju, ali oni nisu ispunjeni. Kasnije su pored njih Ministartvu poljoprivrede dostavili i listu zahteva za 2024. godinu: subvencije za biljnu proizvodnju od 35.000 dinara po hektaru, premija za mleko od 19 dinara po litru, subvencionisani krediti u toku 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim mogu da sufinansiraju psotojeće kredite.

Traži se i brisanje poljoprivrednika iz Kreditnog biroa, podsticaji za priplodne mlečne krave od 40.000 dinara po grlu, jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave i ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju.

Možda Vam se svidi i