Počela prijava za besplatne udžbenike, ko ima pravo na njih

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Ministarstvo prosvete objavilo je da je počela prijava za besplatne udžbenike.

Kako se navodi u saopštenju, prijava se obavlja u školi do 10. aprila 2023. godine.

„Škole će preko razrednih starešina i učitelja, putem uspostavljenih kanala komunikacije, blagovremeno obavestiti roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima“, navodi se u saopštenju.

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju ove kategorije učenika:

– Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)

– Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu

– Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)

– Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja

– Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3

– Učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo su:

– U prvom ciklusu (1- 4. razred) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet

– U drugom ciklusu (5-8. razred) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Za nabavku besplatnih udžbenika, ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88.000 učenika, dodaje se.

Ministarstvo prosvete

Možda Vam se svidi i