Platforma „Čuvam te” protiv nasilja u školama

Od strane Ozon
0 komentar

Od početka drugog polugodišta sve osnovne i srednje škole u Srbiji počele su da koriste nacionalnu platformu „Čuvam te” za evidentiranje nasilja koje se događa u školama i koja je počela da radi u martu prošle godine, kao rezultat potpisanog protokola između sedam resornih ministarstava Vlade Srbije i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.


Platforma „Čuvam te” nastala je sa ciljem integrisanog pristupa prema svim pitanjima koja se tiču nasilja koje uključuje decu, a u Jedinici za implementaciju strateških projekata Vlade Srbije ističu da je po prvi put, na inicijativu Ane Brnabić i njenog kabineta, sedam ministarstava 1. decembra 2021. godine potpisalo protokol kojim se obavezalo da će koordinisano, preko platforme „Čuvam te” građanima pružati sve formalne, ali i neformalne informacije u cilju prevencije nasilja koje uključuje decu. Kao i da će zajedno sa Ministarstvom prosvete kreirati obuke za nastavnike, učenike i roditelje kako bi ih podržali u prevenciji i prepoznavanju nasilja i ohrabriti ih da reaguju i prijave nasilje.

Kada je platforma puštena u rad marta 2021. godine, počeli smo sa pet obuka. Danas platforma nudi više od deset obuka za nastavnike, učenike i roditelje, a pristupilo im je 58.161 jedinstvenih registrovanih korisnika. Ovo je verovatno jedina platforma koja je za nepune dve godine rada doprinela direktnoj obuci tolikog broja građana, a s obzirom na to da joj nastavnici, učenici i roditelji pristupaju svojevoljno u ovolikom broju, jasno je da je velika potreba za podrškom građanima po svim pitanjima koja se odnose na zaštitu dece od nasilja. Najposećenija stranica na platformi je ona koja obuhvata temu prijave vršnjačkog nasilja i beleži preko 200.000 poseta, dok onlajn obuke za zaposlene u školama beleže preko 300.000 poseta, a obuke za učenike 35.000 poseta”, kažu u Jedinici za implementaciju strateških projekata Vlade Srbije.

„Po broju poseta slede stranice koje se odnose na informisanje u vezi digitalnog nasilja, psihičkog nasilja, uzroka anksioznosti kod dece, sprečavanja vršnjačkog nasilja, prepoznavanja različitih vrsta nasilja i socijalnog nasilja. Kada je reč o obuci, najveći broj nastavnika je na platformi pristupio i prošao obuke koje se odnose na porodično nasilje i sprečavanje digitalnog nasilja, najviše učenika je pristupilo obuci ’Šta možeš da uradiš ako imaš saznanje da tvoj drug ili drugarica trpi nasilje?’, a najveći broj roditelja do sada je prolazio obuku o tome kako da pomognu detetu da ne bude meta vršnjačkog nasilja i obuku kako da postupe ukoliko imaju saznanja o nasilju u školi”, dodaju službenici Jedinice za strateške projekte.

„I obuka koja se odnosi na trgovinu ljudima bila je veoma posećena, a najnovija obuka koja se odnosi na predškolsko vaspitanje, kreirana je na zahtev predškolskih ustanova da budu obuhvaćene platformom kako bi se pružila podrška njima i roditeljima za pravovremenom prevencijom. Takođe kreirana je i obuka usmerena na zaštitu dece sa posebnim potrebama”, ističu u Vladi Srbije i podsećaju da su vlada i Ministarstvo prosvete svim školama slali i nastavljaju da šalju obaveštenja o postojanju platforme i njenim funkcionalnostima, kao i da im je poslato obaveštenje da je neophodno da obaveste i roditelje, kako bi svi zajedno mogli da se informišu i edukuju u cilju prevencije i blagovremene reakcije u slučajevima nasilja koje uključuje decu.

Kako naglašavaju, najveći značaj ove platforme je njena mogućnost daljeg razvijanja u skladu sa potrebama našeg društva – platforma „Čuvam te” omogućiće da na jedan klik tačno znamo u kojim školama imamo slučajeve gde se učesnici ili vrste nasilja ponavljaju, u kojim centrima za socijalni rad traju rešavanja slučajeva porodičnog nasilja i gde su rešenja bila uspešna, a gde ne, s obzirom na ponavljanje dela, pokušaja i postupaka. Prvi put će postojati jedan jasan pregled sistema i načina na koji državni organi postupaju u postupcima prijava nasilja, koliko su u tome uspešni, gde nisu i gde su reforme neophodne.

Izvor: politika.rs

Možda Vam se svidi i