EPS najveći zagađivač industrijskim otpadnim vodama. Otpadne vode ispuštane u Savu

Od strane Ozon
0 komentar

Elektroprivreda Srbije (EPS) nije izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda „Termoelektrane Nikola Tesla B“ (TENT B), pa se otpadne vode ispuštaju bez prečišćavanja u Savu.

Na to je danas upozorila Državna revizorska institucija (DRI).

Državni revizori su u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje industrijskim otpadnim vodama“ naveli da EPS, odnosno „Tent A“ i „Tent B“, nije kontinuirano ispitivao parametre kvaliteta otpadnih voda i njihov uticaj na okolinu.

Istaknuto je da „Tent A“ nije uradila zamenu stare tehnologije hidrauličnog transporta „retke“ suspenzije pepela i vode, tehnologijom kojom bi se smanjilo zagađenje voda.

Najveći zagađivači su industrijske i komunalne otpadne vode koje se ispuštaju direktno u vodotokove bez prethodnog tretmana, pri čemu industrijske vode mogu biti posebno opasne zbog toksičnih materija koje sadrže„, rekao je predsednik DRI Duško Pejović na predstavljanju izveštaja i dodao da je EPS najveći generator otpadnih industrijskih voda u Srbiji.

On je podsetio da su, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, otpadne vode jedan od glavnih zagađivača površinskih i podzemnih voda koje čine prirodni izvor vode za piće. 

DRI je u izveštaju naveo da plan upravljanja vodama i plan zaštite voda od zagađivanja nisu doneti, a da Savet za vode nije osnovan.

Takođe, prema izveštaju DRI, Nacionalna konferencija za vode nije pratila realizacije Strategije upravljanja vodama i nije davala predloge za poboljšanje učešća javnosti u procesu planiranja, donošenja odluka i kontrole njihovog sprovođenja.

Vodna inspekcija Republičke direkcije za vode nije u dovoljnoj meri vršila nadzor nad upravljanjem vodama„, zaključak je DRI.

Izvor: FoNet, Beta

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik