Održan “Dan polja”

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na parceli Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica , pored sela Čalma, održana je manifestacija „Dan polja, strnih žita, i herbicidnih ogleda“.

Kako je rekao načelnik Gradske uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović Poljoprivredna Stručna služba Sremska Mitrovica još jednom je veoma dobro organizovala ovaj događaj. Poljoprivredni proizvođači imali su priliku da razmene iskustva i da se posavetuju sa stručnjacima.

Nastović je dodao da je ova godina veoma izazovna za poljoprivredne proizvođače zbog čestih vremenskih nepogoda. Stručne ekipe su svakodnevno na terenu. Konstatovane su štete koje su na prvu proveru delovale velike, ali nakon određenog perioda usevi se lagano izvlače.

Štete će na žalost biti, ali njen obim će se znati kada dođe vreme za skidanje useva, zaključio je Nastović.

Stevan Savčić, direktor Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica je rekao da osim razgledanja oglednih polja prisutni su imali priliku da vide kako se radi kalibracija prskalica, tačnije, tehnička ispravnost prskalice. Poljoprivrednicima je obavezno od 1. januara prošle godine da imaju sertifikat o tehničkoj ispravnosti.

Savčić je pozvao poljoprivrednike da se odazovu akciji prikupljanja ambalaže sredstava za zaštitu bilja. Akcija će trajati 15 dana , a počinje 12. juna.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministarke za poljoprivredu , šumarstvo i vodoprivredu je rekao da vremenske prilike ne idu na ruku poljoprivrednicima, ali zahvaljujući ovakvim događajima oni mogu da se posavetuju sa ljudima iz struke kako bi imali još bolje useve.

Bogićević je podržao predstojeću akciju prikupljanja ambalaže sredstava za zaštitu bilja, ističući da je to veoma značajno za očuvanje životne sredine.

Možda Vam se svidi i