Na carini uskoro manje papirologije, počela sa radom eCarina

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji počinje implementacija projekta eCarina za brži protok robe, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS), prenosi eKapija. Implementacija tog projekta otpočela je panel diskusijom „Carina na klik“, održanoj u prostorijama PKS, navodi se u saopštenju.

„U cilju da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu, Srbija je, uz podršku Evropske unije, pokrenula ambiciozni projekat eCarina, koji ima za cilj da modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima“, navodi se u saopštenju.

U partnerstvu sa Ministarstvom finansija i uz finansijsku podršku Evropske unije vrednu devet miliona evra, Uprava carina radi na nabavci i implementaciji informaciono-komunikacione opreme, razvoju softverskih sistema i njihovoj integraciji u postojeći IT sistem, navodi se u saopštenju.

Osim tehničkih aspekata, projekat eCarina takođe se bavi administrativnim kapacitetima kako bi se obezbedila usklađenost sa evropskim carinskim zakonodavstvom.

„Uprava carina će brže obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja. Brži protok robe, manje administrativnih prepreka i usklađivanje sa evropskim standardima direktno doprinose rastu trgovine, povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova“, navodi se u saopštenju.

novaekonomija.rs

Možda Vam se svidi i