Koncert kamernog orkestra „Sonore“ za decu sa invaliditetom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru projekta „Muzika budi radost u svima nama“, Ustanova za negovanje kulture „Srem“ organizovala je koncert kamernog orkestra „Sonore“ pod dirigentskom upravom Nine Rakić. Ovaj događaj održan je u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović“ u cilju unošenja radosti u živote osoba sa invaliditetom i unapređenja njihovog svakodnevnog života.

Projekat „Muzika budi radost u svima nama“ ima za cilj da klasična muzika, koja ima i terapeutska svojstva, postane dostupna osetljivim društvenim grupama i da doprinese procesu inkluzije u svakodnevnom životu. Kroz ovu inicijativu, organizatori žele da svima omoguće pristup muzici, bez obzira na socijalni status ili fizički invaliditet.

Miroslava Ilijić, direktor Ustanove za negovanje kulture „Srem,“ izrazila je zahvalnost svim učesnicima i istakla podršku koju institucija pruža umetnicima i talentovanim pojedincima. „Klasična muzika treba da bude dostupna svima, bez obzira na socijalni status ili fizički invaliditet. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali, školi, Nini i orkestru,“ istakla je Ilijićeva.

Kamerni orkestar „Sonore“ deluje kao udruženje i čini ga 27 studenata osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Ovaj orkestar osnovan je u oktobru 2022. godine kako bi stekao praksu u orkestarskom muziciranju i zajedničkom stvaranju muzike.

Nina Rakić, osnivač orkestra i diplomirani dirigent, sada master student na Fakultetu muzičke umetnosti, istakla je važnost muzike i njen pozitivan uticaj na slušaoce. „Nastupali smo i u Malom pozorištu ‘Duško Radović’ povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i tada smo bili podržani od strane sektora Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja. Naš cilj je da inkluzivno društvo napreduje kroz kulturu,“ rekla je Rakićeva.

Tokom koncerta, publika je imala priliku da uživa u kompoziciji „Per Gint,“ obe svite u aranžmanu za gudački ansambl. Ovo izvođenje je obuhvatilo popularno delo Edvarda Griga, koje je inspirisano dramama Henrika Ibzena i norveškim narodnim bajkama. Ova fantazijska kompozicija istovremeno predstavlja satiru norveškog društva, priču o čovečanstvu, spasenju i traganju za sopstvenim identitetom.

Možda Vam se svidi i