Kako se odvija potraga za nestalim osobama: Otkrivanje unutar sistema MUP-a

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije danas je podelilo uvid u način na koji se vrši potraga za osobama koje su nestale, pružajući javnosti uvid u postupke i metode koje primenjuju u ovim delikatnim situacijama.

Prema podacima MUP-a, godišnje se prijavi nestanak oko 1.000 ljudi u Srbiji. Od tog broja, oko 35% čine starije osobe, kod kojih potraga može biti komplikovanija, prema rečima stručnjaka, piše RTS

Međutim, ohrabrujući podatak je da čak 98% nestalih osoba bude pronađeno. Brzina reakcije je ključna, a prve informacije o nestanku i iskazi svedoka igraju značajnu ulogu.

Filip Furtula, inspektor Odeljenja za potrage u MUP-u, objašnjava da se sistem aktivira čim podnosilac prijave dođe u policijsku stanicu i prijavi nestanak. Nakon toga, MUP koristi svoj informacioni sistem za raspisivanje potrage. Takođe, obaveštavaju se sve policijske stanice na teritoriji gde je nestala osoba.

Prvi korak u potrazi je razgovor sa članovima porodice, prijateljima i svim osobama koje mogu pružiti informacije o nestaloj osobi. Važno je istražiti sve događaje koji su prethodili nestanku, pri čemu se svaki detalj smatra značajnim i proverava se.

Proces potrage uvek počinje izjavama osoba koje su prijavile nestanak. Skupljaju se fotografije, opis nestale osobe i podaci o tome gde je osoba viđena poslednji put i sa kim je bila u kontaktu.

Iako se otmica često prva pomisao porodica, inspektor Furtula ističe da se to retko dešava.

Kada se radi o nestanku starijih osoba, situacija je obično komplikovanija. To su često osobe koje pate od psihičkih poremećaja, demencije, senilnosti ili drugih bolesti. Njihova nepredvidljivost i dezorijentisanost čine takve slučajeve izazovnijim za potragu.

Važno je napomenuti da je potraga za nestalima po novim zakonima započinje odmah, čime su minuti postali ključni. Do 2015. godine, policija je čekala 24 ili 48 sati pre nego što bi pokrenula potragu nakon prijave nestanka. Nakon promene pravila, proces potrage počinje odmah, a nestale osobe se obično pronalaze nakon nekoliko dana.

Jedan od ključnih faktora u uspešnoj potrazi je saradnja sa svima u zajednici, bilo da su to komšije, poznanici, trgovci ili prolaznici. Svaka informacija može biti od ključnog značaja u potrazi i policija ohrabruje saradnju građana u ovim delikatnim situacijama.

RTS

Možda Vam se svidi i