Počinje rad „Pronađi me“ sistema: Građani će biti obaveštavani SMS-om o nestalom detetu

Od strane Ozon
0 komentar

Srbija danas uvodi sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe, poznat pod imenom „Pronađi me“. Ovaj sistem, koji već postoji u mnogim zemljama sveta, pod nazivom „Amber alert,“ ima za cilj brzu mobilizaciju građana i svih relevantnih institucija kako bi se pružila pomoć u potrazi za nestalim detetom.

U slučaju nestanka deteta, sistem „Pronađi me“ će u prvoj fazi uključiti medije koji će prekinuti svoje redovno emitovanje programa svakih 30 minuta tokom prvih osam sati od nestanka deteta. U tim emitovanjima, javnosti će biti prikazana fotografija nestalog deteta, zajedno s osnovnim informacijama o nestanku.

Mobilni operateri će takođe biti angažovani u širenju obaveštenja. Korisnici mobilnih telefona će primiti SMS poruku sa informacijama o nestalom detetu.

Druge relevantne institucije, kao što su „Putevi Srbije,“ aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice, objavljiivaće informacije o nestalom detetu na svojim ekranima.

Odgovornost za pokretanje i prekid sistema „Pronađi me“ biće u nadležnosti policije.

Danas će se u Palati „Srbija“ održati prezentacija ovog sistema i njegovo puštanje u rad. Ceremoniji će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić. Građanima će biti demonstrirano kako će sistem funkcionisati u slučaju nestanka deteta u Srbiji.

Sistem „Pronađi me“ predstavlja značajan korak ka bržem i efikasnijem reagovanju u slučaju nestanka maloletnih osoba, sa ciljem njihovog sigurnog pronalaska i vraćanja njihovim porodicama.

Možda Vam se svidi i