Kada počinje da važi: Zakoni u oblasti obrazovanja, neki odmah a neki sledeće godine

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije je donela odluku o prihvatanju izmena zakona iz oblasti obrazovanja, sa ciljem smanjenja broja učenika u odeljenjima na maksimalno 28.

Ukoliko ova predložena izmena dobije podršku poslanika u Skupštini Srbije, novi zakonski amandman će stupiti na snagu ne odmah, već će početi da se primenjuje od školske 2024/25. godine, izjavili su zvaničnici Ministarstva prosvete.

Ova odluka dolazi u logičnom trenutku, s obzirom na završen upis učenika u srednje škole i već formirana odeljenja u kojima je već postignut maksimalan broj od 30 đaka. Isto tako, odeljenja za buduće prvake u osnovnim školama su već pripremljena.

Predstavnici Ministarstva kažu da će svi ostali predlozi izmena zakona početi da se primenjuju odmah nakon usvajanja, osim za uvođenje državne mature koje će biti odloženo za školsku 2025/26. godinu.

Nove promene u prosveti: brojnost učenika u odeljenjima, brži disciplinski postupci i veća odgovornost za nasilje u obrazovnim institucijama – Ozon Media

Prema trenutnim propisima, broj učenika u jednom odeljenju se ograničava na 30, uz izuzetak da odeljenje istog razreda u osnovnoj školi može da ima do 33 učenika uz saglasnost Ministarstva prosvete.

Sindikati obrazovanja već duže vreme ističu potrebu da se broj učenika po odeljenju smanji na 24. Ova inicijativa je ponovo dobila na značaju pre početka prethodne školske godine, ali tada su predstavnici Ministarstva naveli podatke da više od 60% škola u Srbiji ima odeljenja sa manje od 30 đaka, dok svega 1,1% škola ima 30 i više učenika u jednom odeljenju.

Prema podacima koje je Vlada prezentovala nekoliko meseci ranije kroz Jedinstveni informacioni sistem prosvete, osnovne škole u Srbiji imaju ukupno 28.089 odeljenja, pri čemu 23,5% njih ima manje od 10 učenika, dok svega 0,01% ima više od 30 đaka.

Što se tiče srednjeg obrazovanja, broj odeljenja iznosi 12.448, a samo oko 1% odeljenja ima više od 30 učenika.

Možda Vam se svidi i