Nove promene u prosveti: brojnost učenika u odeljenjima, brži disciplinski postupci i veća odgovornost za nasilje u obrazovnim institucijama

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije je u petak usvojila niz predloga koji će znatno uticati na obrazovni sektor zemlje. Među glavnim promenama je odluka da se ocena iz vladanja učenika, počevši od drugog razreda osnovne škole, uključi u ukupan prosek ocena na polugodištu i kraju školske godine.

Vlada Srbija usvojila je u petak predloge izmena seta zakona u oblasti obrazovanja.

U cilju efikasnijeg održavanja discipline, novi zakoni omogućavaju privremeno udaljenje učenika sa nastave ukoliko izvrše ozbiljno kršenje svojih obaveza.

Uz to, dodatno se forsira prevencija nasilja u školama. Učenici koji su podložni nasilju ili ispoljavaju problematično ponašanje neće biti zapostavljeni. Novi zakoni uvode pojačan vaspitni rad sa ovakvim učenicima kako unutar tako i van prostora škole. Takođe, podržava se društveno korisni rad kako bi se učenici aktivno uključili u pozitivan razvoj zajednice.

Brojnost učenika u odeljenjima takođe dobija pažnju. Maksimalan broj učenika u odeljenju će biti smanjen na 28, sa ciljem da se omogući individualniji pristup i bolje usklađivanje sa potrebama svakog učenika.

Predviđaju se skraćeni rokovi za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, centri za socijalni rad, lokalne zajednice).   

Ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović, ističe značaj ovih izmena. Ovi novi zakoni ne samo da unapređuju sistem obrazovanja, već se posebno fokusiraju na zaštitu i prevenciju nasilja unutar obrazovnih institucija. Đukić Dejanović ističe da ove promene potvrđuju odlučnost vlade da stvori siguran, podsticajan i inkluzivan okruženje za sve učenike u zemlji.

Možda Vam se svidi i