Izlivanje 35 tona nafte u Dunav: Lučka uprava Novi Sad pokrenula sanaciju

Od strane Ozon
0 komentar

Lučka uprava Novi Sad podnela je ranim jutarnjim satima prijavu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu u kojoj je obaveštena o nesreći kod Čelareva u kojoj je učestvovalo plovilo pod bugarskom zastavom, u kojoj je došlo do izlivanja naftnih derivata

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da je plovilo „džambo“, registrovano u Bugarskoj, i da je u vodu ispušteno oko 35 tona goriva.

Ministarstvo zaštite životne sredine je saopštilo da nije utvrđen mortalitet ribe, a tužilaštvo je naložilo uzorkovanje vode radi procene obima zagađenja.

Inspekcija zaštite životne sredine je u stanju pripravnosti i spremna da promptno reaguje na incident.

Nakon današnjeg izlivanja nafte u reku Dunav, Ministarstvo poljoprivrede najavilo je početak sanacije kroz zajedničku saradnju „Vode Vojvodine” i „Srbijavode”.

Identifikovana je odgovarajuća lokacija za postavljanje zaštitne plutajuće barijere za zadržavanje naftne mrlje.

„Nakon postavljanja plutajuće barijere, zahvaćena naftna mrlja će biti izdvojena iz vodene faze, uskladištena i propisno odložena“, objasnili su nadležni.

Pokrenute su sve neophodne procedure kako bi se ubrzalo efikasno uklanjanje zagađenja nafte i ublažile štetne posledice po rečni ekosistem.

Po nalogu inspekcije, svi nadležni organi, uključujući pokrajinsku inspekciju voda, Sektor za vanredne situacije, predstavnike „Vode Vojvodine“, Sektora za vanredne situacije Bačka Palanka i akreditovanu laboratoriju Agencije za zaštitu životne sredine, raspoređeni su na sajt.

U međuvremenu, kupanje na plaži Štrand u Novom Sadu je iz više razloga zabranila Uprava za gradsko zelenilo.

Stroga zabrana kupanja uvedena je zbog naftne mrlje koja je nastala usled incidenta izlivanja goriva u koji je učestvovao brod pod bugarskom zastavom.

„Iz bezbednosnih razloga, kupanje će biti strogo zabranjeno dok nadležni organi ne uklone naftnu mrlju i ne potvrde da je voda bezbedna za kupanje“, naveli su u Odeljenju za gradsko zelenilo.

Pored toga, privremenoj zabrani kupanja doprinose faktori kao što su niska temperatura vode i visoki vodostaji u reci Dunav.

Možda Vam se svidi i