Pismo vaspitačici: Odlazimo ali vas ostavljamo u srcu zauvek

Od strane Ozon
0 komentar
Dragi vaspitači, možda niste u potpunosti svesni, ali ne postoji način da se izmeri vrednost osećaja koji doživljavamo kada svoju decu poverimo nekome ko ih dočeka sa ljubavlju i razumevanjem. Neko ko veruje u blage smernice, a ne u strogu disciplinu. Neko ko ih neguje lepim rečima, razgovorom i osmehom.

SREMSKA MITROVICA. Roditelji dece koja uskoro kreću u prvi razred Osnovne škole a u prethodnom periodu su bili „stanovnici“ ekološke Predškolske Ustanova “Stonogica“, odlučili su da obraduju svoje vaspitače u pismima u kojima izražavaju svoja iskrena osećanja i lekcije koje su naučili tokom predškolskog uzrasta njihove dece. Ovo pismo je namenjeno za javno deljenje kako bi buduće majke i očevi imali manje stresa i brige kada se njihovo dete upusti u svoju predškolsku avanturu.

Nalazimo se na kraju ovog prelepog poglavlja u životima naše dece i ne možemo da dozvolimo da to prođe a da ne izrazimo najdublju zahvalnost i ne podelimo neprocenjive lekcije koje smo naučili zajedno sa našim mališanima. Tokom njihovog boravka u predškolskoj ustanovi, bili ste više od učitelja; bili ste mentori, vodiči i pouzdani partneri u negovanju njihovog rasta i razvoja.

Pre svega, želimo da vam se zahvalimo što ste stvorili toplo i ljubazno okruženje koje je postalo drugi dom našoj deci. Od trenutka kada smo ušli u predškolsku ustanovu osetili smo osećaj udobnosti, znajući da su naši mališani u brižnim rukama.

Lekcije koje su naša deca naučila pod vašim vođstvom proširile su se daleko od osnovnih. Usadili ste im vrednosti ljubaznosti, empatije i poštovanja, postavljajući osnovu za razvoj njihovog karaktera. Bili smo svedoci transformacije u njihovoj sposobnosti da stvaraju prijateljstva, rešavaju sukobe i upravljaju složenošću društvenih interakcija sa razumevanjem.

Štaviše, zahvalni smo na naglasku koji ste stavili na negovanje njihove nezavisnosti. Od vezivanja pertle do ekološkog vaspitanja, naša deca su stekla osećaj samopouzdanja koji će im dobro poslužiti u budućim poduhvatima.

Kreativnost koja je cvetala unutar zidova predškolske ustanove zaista izaziva strahopoštovanje. Umetnički projekti i maštovita igra omogućili su našoj deci da istraže svoje talente i slobodno se izraze. Negovali smo svaki umetnički rad koji je ponosno izložen na našim frižiderima i bili smo svedoci iskre radosti u njihovim očima dok su delili svoje kreacije sa nama.

Kao roditelji, takođe smo bili na putu rasta i učenja zajedno sa svojom decom.

Ovim pismom se nadamo da ćemo ublažiti brige i strepnje budućih roditelja dok se pripremaju da svoje mališane isprate u predškolske ustanove. Verujte u moć obrazovanja u ranom detinjstvu i neverovatan uticaj koji posvećeni vaspitači mogu imati na oblikovanje umova mladih. Prihvatite ovu fazu sa uzbuđenjem i iščekivanjem, znajući da svoje dete poveravate timu profesionalaca koji će negovati njegovo odrastanje u svakom pogledu

Postoji bezbroj drugih stvari koje vaspitači rade, a koje se često uzimaju zdravo za gotovo. Nekada ne možemo da se ne zapitamo, da li ovi učitelji zaista poznaju svako dete toliko dobro da ponekad mogu da osete da nešto nije u redu čak i bolje nego majka? Da li smo se setiili da kažem „hvala“ u bilo kojoj od tih situacija?

Porodica Milašinović

Ova izvanredna predškolska ustanova skrojena je tako da obuhvati ne samo živote naših mališana, već i živote nas roditelja. Uz učiteljice Vesnu i Anu, naša deca su osmišljavala planove da postanu samostalne, korisne, kreativne i saosećajne ličnosti, ohrabrene i osnažene za buduće avanture. Vesna, posvećeni stručnjak za decu, muzikom, igrom, šetnjama i predstavama podsticala je njihovu maštu, omogućavajući im da bolje razumeju sebe i svet oko sebe. Naučila ih je važnosti prijateljstva, podrške, međusobnog poštovanja i brige o životinjama. Divna Ana, sa svojim beskrajnim idejama i kovrdžavom kosom, uvek je otkrivala skrivene kreativne strane naše dece. Učila ih je raznim tehnikama crtanja i slikanja, tako da su zidovi ispunjeni diplomama naših malih umetnika. Sada, sa velikim ponosom i preplavljenim srcem, možemo sa sigurnošću reći da se vaspitanje ne neguje samo kod kuće već i nosi iz predškolske ustanove!

Mihailo Vujanić

Zbogom dragi učitelji. Naše vreme u predškolskoj ustanovi je bilo ispunjeno radošću. Hvala za ljubav koju ste nam pružili, za sve što ste nas naučili, svako slovo, svaki stih. Usadili ste nam vrednosti prijateljstva, strpljenja i odgovornosti. Toliko smo naučili od vas i za to vam kažemo HVALA. Nikada vas nećemo zaboraviti, i molim vas nemojte ni vi nas zaboraviti.

Tamara Bubotić

Naše prvo razdvajanje dogodilo se kada je Sofija počela da pohađa „Stonogicu“. Nama je kao roditeljima bilo teže nego njoj, zahvaljujući divnim učiteljicama koje su olakšale proces razdvajanja. Pokazali su našem detetu da postoji još jedno lepo mesto, ispunjeno ljubavlju i toplinom, gde ona nije sa porodicom, već je našla drugi dom. Beskrajno smo zahvalni na tome.

Porodica Vučković

Draga ekipa Stonogice, neverovatno smo srećni i zadovoljni što je naš sin pohađao Vašu predškolsku ustanovu. Za ove četiri godine nikada nismo imali ni trenutka kajanja. Verujemo da je ovo najbolja predškolska ustanova u Sremu, a možda i na celom Balkanu. Od srca vam zahvaljujemo na svakom trudu i svakom trenutku provedenom sa našim detetom. Naučio je toliko toga, korisnih, kreativnih, moralnih, humanih, lepih stvari. Kad god hodamo ulicom ili ispred naše kuće, on skuplja otpad i baca ga u kantu. Naučio je da deli sa drugom decom i da poklanja svoje stvari. Ume da piše ćirilicom i broji do 100. Sakuplja predmete koji se mogu reciklirati i kreira razne kreativne projekte. Samouvereno nastupa pred ljudima… mogli bismo još mnogo toga da nabrojimo. Stonogica ne bi bila to što jeste bez Vesne, Zokija i Ane, koji su tu od početka. Radite neverovatan posao, i evidentno je da volite i uživate u svom poslu, dajući sve od sebe. Stonogica se izdvaja kao institucija na koju se i drugi mogu ugledati! Zahvaljujemo se i ostalim nastavnicima koji su bili i trenutno su deo tima. Svako od vas je poseban na svoj način. Stonogica će zauvek ostati u srcima i dragim uspomenama našeg Matea, kao i nas roditelja.

Jelena i Milan Španović, roditelji Ivane Španović

Od prvog dana u predškolskom uzrastu, kada je tražila zagrljaj, u zagrljaju punom topline, pažnje, brige, ljubavi i nežnosti, naše dete je raslo i sazrevalo. Hvala ti Stonogice i tvom „zagrljaju“ koji nas je štitio i razvijao tokom ovih godina.

Biljana Filipović

Moje dete nije pohađalo vrtić pre predškolske ustanove. Nastavnici su divni i potpuno posvećeni deci. Uče ih o ekologiji i zaštiti životne sredine. Što je najvažnije, oni pomažu u izgradnji njihovog samopouzdanja. Teško mi je izdvojiti jednu učiteljicu jer su Ana, Nata i Vesna sve imale značajan uticaj na moje dete. Zahvaljujući Ani, počela je da učestvuje na likovnim konkursima i čak osvojila prvo mesto. Oni čine da se deca osećaju kao kod kuće, osiguravajući da im ništa osim ljubavi ne nedostaje.


Aleksandra Vencelovski

Nemam mnogo da pišem jer sav trud, trud i zalaganje Vesne i ekipe Stonogice nosili su moje najstarije dete kroz školske godine. U predškolskoj ustanovi smo sedam godina i toliko smo naučili, pre svega šta znači biti dobar čovek i prijatelj, između ostalog. Bili smo jedna porodica u predškolskoj ustanovi, gde su svi bili jednaki. Generalno, moja deca nose samo najlepše uspomene iz predškolske ustanove, a moj stariji sin je čak pomenuo da želi da se vrati u te dane. Hvala vam mnogo na svemu. Mogao bih da napišem roman o proteklih sedam godina, ali najvažnije je da nosimo lepe uspomene, prijateljstvo i sve što se može poželeti. Hvala celom timu Stonogice i naravno Vesninoj svekrvi na uvek slatkim kiflicama.

Jovana Filipović Eldemerdaš

Hvala vam što ste prve korake naše dece u obrazovanju dočekali sa najvećom tolerancijom i razumevanjem, uvek nasmejani kada stignu i odlaze raspoloženi. Kao roditelji, uvek smo bili opušteni znajući da su u sigurnim rukama.

Porodica Vukelić

Danas, kada zaboravljamo i važne datume i mnoge bitne i značajne stvari, ne želimo da zaboravimo da Vam kažemo jedno veliko hvala! Zahvalni smo što su se u vrtiću vaspitačice sve vreme trudile da podignu na viši nivo ekološku svest kod dece i da ih nauče odgovornosti, samosvesti i očuvanju životne sredine i u tome su i uspele! Pored toga želim da naglasim da su kroz kreativni rad raznih istraživačkih projekata kod polaznika formirale svest koliko je važno voleti, poštovati, pomagati i čuvati sve oko sebe, kako ljude tako i životinje. Učili su ih da se brinu o prirodi, grle svoje drugare i uvek budu tu jedni za druge. Naše dete je ohrabrivano da nikad ne treba odustati i da se sve može ostvariti ukoliko istinski to i želi! Hvala za najlepšu ulogu na svetu i što ste brinule o našem detetu!

Aleksandra mama Maksima Ostojić

Od srca vam zahvaljujemo što zagovarate važnost razumevanja osećanja drugih u emocionalnom razvoju i uspostavljanju zdravih društvenih veza. Hvala vam što ste posvećeni podsticanju dece da brinu o drugima, negovanju ljubaznosti i pažnje. Zahvalni smo što su naša deca naučila značaj poštovanja prirode, očuvanja životne sredine, i posvećeni smo tome da nastavimo sa tim načinom razmišljanja, pomažući im da izrastu u odgovorne građane koji će brinuti o našoj planeti. Prvo i najvažnije, želim da izrazim zahvalnost za ljubav, brigu i stručnost koju ste pokazali prema našoj deci. Vaša posvećenost i, što je najvažnije, vaša iskrena ljubav prema deci služe kao inspiracija nama i drugim roditeljima. Vaša posvećenost pružanju visokokvalitetnog obrazovnog programa prilagođenog potrebama dece, negovanju kreativnosti i inovativnosti kroz različite mogućnosti za samoizražavanje u umetnosti, uz istovremeno negovanje njihovih talenata i samopouzdanja, postavlja standard koji mi duboko cenimo. Velika pažnja se poklanja emocionalnom razvoju dece, podržavajući ih i ohrabrujući ih u izražavanju i razumevanju sopstvenih i tuđih emocija. Produbljivanjem veze sa decom, postali smo bolji i svesniji roditelji koji podržavaju osnovne vrednosti koje deci koriste tokom celog života. Kao roditelji, uz vas smo naučili da se opustimo i igramo sa svojom decom, kako da održavamo sopstvenu radoznalost, postavljamo pitanja, istražujemo i otkrivamo nove stvari zajedno sa našom decom. Na kraju, vaša posvećenost emocionalnom razvoju i ekološkoj svesti u predškolskom obrazovanju ima dubok uticaj na oblikovanje života naše dece. Zahvalni smo na neprocenjivim lekcijama koje su naučili pod vašim vođstvom i nastavićemo da podržavamo vrednosti i principe koji su im usađeni.

Hvala vam što stre brinuli o mom detetu svaki dan.
Hvala vam što ste uvek bili iskreni prema meni kada nešto nije u redu.
Hvala vam što ste moje dete naučili desetinama pesama kada ja nemam vremena za to.
Hvala vam što ste nebrojeno puta ostavili svoju bolesnu decu kod bake i deke da se brinete o mojoj.
Za svaki blagi pogled, svaki utešni dodir kada im zatreba, a mene nema, ali i za svaku veštinu koju nauče, svaki osećaj odgovornosti i odanosti koji im usađujete, svim vaspitačima koje se nalaze u ovom tekstu – HVALA VAM!

Možda Vam se svidi i