Galerija „Lazar Vozarević“: 50 godina umetnosti

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica VestiOZON Media Galerija slika „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici obeležava svoje značajno poluvekovno postojanje kao samostalna umetnička institucija, dok se istovremeno seća i prvog izlaganja najvrednijih dela Lazara Vozarevića. 50 godina od kako funkcioniše kao samostalna ustanova, ali i 50 godina od kako je publici prvi put pokazala svoj najvredniji legat- dela Lazara Vozarevića.

Ovaj jubilej prati rekonstrukcija prve izložbe koja je postavljena 1973. godine, vraćajući se u vreme kada je prvi put javnosti predstavljen Vozarevićev umetnički legat.

U znak zahvalnosti publici koja je godinama bila podrška, Galerija će posetiocima pokloniti koncert Kvarteta „Maestre“ i Aleksandra Radiševića, koji će biti održan u petak, 17. novembra, sa početkom u 19 časova.

Galerija „Lazar Vozarević“ je osnovana novembra 1973. godine, započevši sa izložbom slika i crteža Lazara Vozarevića. Njena struktura obuhvata dva osnovna segmenta: memorijalni i savremeni.

Osnažujući memorijalni deo galerije, postavljene su originalne slike, crteži, kolaži i drugi materijali vezani za stvaralaštvo Lazara Vozarevića.

Lazar Vozarević, rođen 1925. godine u Sremskoj Mitrovici, umro je 1968. u Beogradu. Bio je diplomirani slikar sa Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Njegova dela su značajna kako u zemlji tako i u inostranstvu, te se nalaze u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Umetničkoj galeriji na Cetinju, kao i u kolekcijama širom sveta.

Dela su mu bila predstavljena na izložbama u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Rimu, Brazilu, Veneciji, Njujorku i mnogim drugim mestima. Vozarević je bio deo značajnih događaja poput Bijenala mladih u Parizu, Međunarodne izložbe u Tokiju, Mediteranskog bijenala u Aleksandriji i Bijenala u Sao Paolu.

Drugi deo strukture Galerije odnosi se na dinamične akcije u oblasti savremene umetnosti. Galerija organizuje manifestacije poput Sremskomitrovačkog salona i Likovnog salona Srema, pružajući platformu za izlaganje najnovijih dostignuća u likovnoj umetnosti u Vojvodini i Sremu.

Možda Vam se svidi i