Planirate putovanje? Da vas ne vrate sa granice, proverite da li ste u registru neplaćenih kazni

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska MitrovicaOZON Media  Ko nije platio kaznu, po zakonu, ne može da dobije ili obnovi neka dokumenta, vozačku ili saobraćajnu dozvolu, na primer.

Najgore što može da se desi jeste da vas vrate sa granice kada krenete na putovanje. Iako je još pre šest godina otvoren Registar neplaćenih kazni i dalje se dešavaju neprijatna iznenađenja.

U ovlašćenom servisu za tehnički pregled i registraciju automobila kažu da se često dešava da se vozači neprijatno iznenade kada im saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga ne mogu da im izdaju registracionu nalepnicu.

Mogu da budu kazne i za nepropisno parkiranje, može da bude prekoračenje brzine, može da bude bilo koji saobraćajni prekršaj, znači ako nisu na vreme izmirili svoje obaveze i ukoliko imaju blokadu moraju da idu u SUP da sami prvo reše, pa onda da dobiju nalepnicu“, objašnjavaju iz Agencije za registraciju vozila.

Događa da cele porodice u automobilima budu vraćane sa graničnih prelaza zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara. Ako ne mogu na licu mesta da uruče kaznu prekršiocu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila.

Prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana, od datuma kažnjavanja. Od tog momenta u roku od pet dana moguće je platiti upola manju kaznu, ali najčešće oni koji ne vide obaveštenje propuste i ovu šansu.

Kako bi se izbegle neprijatnosti, preporuka za sve je da provere da li se nalaze u „Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa“ na sajtu Ministarstva pravde.

Drugi način da vozač proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa ličnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda i traži listing predmeta na svoje ime.

Možda Vam se svidi i