Drugarstvom Protiv Nasilja!

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Međunarodni dan ružičastih majica, dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji se nekoliko godina unazad obeležava u Zmajevoj školi, ovog puta pretvoren je u dvodnevne aktivnosti u kojima su učestvovale sve generacije učenika, od prvog do osmog razreda, njihovi roditelji, učitelji i nastavnici.

Najmlađi Zmajevci, učenici prvog razreda, poslali su snažnu poruku svim vršnjacima da se do pravog cilja može doći zajedništvom i slogom, a da drugarstvo treba koristiti kao glavno oružje protiv svakog oblika nasilja.

Nakon prezentacije o vršnjačkom nasilju, učenici II2 odeljenja su imenovali odlike dobrog druga. Reči “iskrenost”, “uteha”, “odanost”, “zaštita” i mnoge druge koje ukazuju na drugarstvo, našle su se na “ikebani dobrih osobina”.

Mali krojači iz trećeg razreda prikazali su upečatljive kreacije – ružičaste košulje od papira. Izradili su poster sa jasnim porukama kako sprečiti vršnjačko nasilje i zašto je važno promovisati različitost i ravnopravnost.

Četvrtaci su ove godine u obeležavanje Dana ružičastih majica uključili roditelje i, zajedno sa članovima Vršnjačkog tima i psihologom škole Ljiljanom Dudić, organizovali sastanak na temu “Roditelj, moja osoba od poverenja”. Održana je i tribina posvećena prevenciji digitalnog nasilja, kao deo aktivnosti posvećenih povećanju bezbednosti učenika na internetu.

Zmajevci su glavnom simbolu, ružičastoj majici, ove godine dodali ružičaste marame sa motivima ruke prijateljstva, kao istinske vrednost koju pojedinac treba da prepozna, poseduje i čuva.

Na prijateljstvo, ljubav, veru, poštovanje, toleranciju, zajedništvo, nesebičnost, poverenje, Zmajevce će svakodnevno podsećati i skulptura ruku. Zajednički rad učenika osmog razreda, članova Učeničkog parlamenta i profesora likovne kulture Vojislava Krstića, krasiće hol škole kao glavna poruka da i različiti činimo celinu.

Međunarodni dan ružičastih majica obeležava se širom sveta, poslednje srede u februaru. Inicijativa je pokrenuta 2007. godine u Kanadi, kada je dečak izabrao da obuče ružičastu majicu u znak podrške bolesnoj majci, a doživeo je da bude žrtva vršnjačkog nasilja.

Možda Vam se svidi i