Danas proba državne mature – radi se samo test iz srpskog jezika

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Učenici trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola radiće danas probu državne mature iz srpskog jezika.

Danas proba državne mature - radi se samo test iz srpskog jezika

Foto: Pixabay

Planirano je bilo da se državna matura uvede 2024. godine i da je polažu učenici na kraju srednje škole, ali je Ministarstvo presvete nedavno predložilo da se odloži za dve godine. Umesto 2024, kako je planirano, plan je da se polaže 2026. godine, a prvi bi na test izašli učenici koji sada idu u prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

Budući da se odlaže državna matura, resorno ministarstvo je procenilo da nije neophodno u punom obimu da se održi prva proba opšte, stručne i umetničke mature.

Iz Ministarstva prosvete kažu da je namera današnje probe da se testira sistem za državnu maturu – počev od štampanja testova, pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, raspored učenika, žalbe.

Testiranje će biti sprovedeno u 509 državnih srednjih škola i 70 privatnih.

Zadatke na testu zatvorenog tipa, s ponuđenim odgovorima, pregledaće softver, a otvorenog tipa, gde učenici moraju da napišu odgovor, pregledaće profesori, ali takođe onlajn.

Planirano je da test iz srpskog danas polaže oko 50.000 đaka, koliko ih ima u generaciji trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola. Gradivo na testu je iz prve tri godine školovanja.

Euronews Srbija

Pročitajte i ovo:

Maturanti iz Sremske Mitrovice neće platiti restorane ali očekuju ih drugi troškovi, haljina, šminka… – Ozon Media

Možda Vam se svidi i