Maturanti iz Sremske Mitrovice neće platiti restorane ali očekuju ih drugi troškovi, haljina, šminka…

Od strane Ozon
0 komentar

Do kraja školske godine ostalo je još nekoliko radnih nedelja, a srednjoškolci završnih razreda se već uzbuđeno pripremaju za završetak ove životne faze, koji će ozvaničiti proslavom maturske večeri.

SREMSKA MITROVICA. Ovo je poseban trenutak u životu maturanata i maturantkinja, koji se spremaju za defilovanje u svečanim haljinama i odelima.

Međutim, priprema za maturu može predstavljati nezanemarljiv udar na džep roditelja. Za jedno veče svršenih maturantkinja, roditelji treba da izdvoje minimum 30.300 dinara, dok je za maturante potrebno barem 19.500 dinara, a skuplje varijante čak i do 48.300 dinara! Ovo podrazumeva troškove haljine ili odelo, šminke, frizure i ostalih detalja.

Jedan od značajnih troškova maturske večeri je izbor mesta za proslavu. Grad Sremska Mitrovica je ovog leta ponovo preuzeo potpunu organizacionu i finansijsku odgovornost za organizaciju maturskih večeri za svih šest mitrovačkih srednjih škola.

Bez troškova plaćanja mesta za proslavu mature u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica će ove godine finansirati maturske proslave i za maturante osnovnih i srednjih škola. Vredi napomenuti da je grad ovu akciju pokrenuo 2021. godine i uspešno organizovao maturske večri za srednjoškolce, koje su održane u hotelu „Srem” i male maturante – osnovce, koji su svoju malu maturu održali prošle godine u Domu učenika u Sremskoj Mitrovici.

Matursko veče će se održati krajem juna na mestima po izboru maturanata, uz koordinaciju Gradske uprave za obrazovanje i Gradske uprave za kulturu i sport, dok će mali maturanti maturu održali prošle godine u Domu učenika u Sremskoj Mitrovici, besplatno.

Naravno, pored troškova restorana, neizostavni deo maturske večeri su haljine i odela. Roditelji koji imaju maturantkinju moraće da izdvoje u proseku oko 12.000 dinara samo za haljinu, zavisno od modela koji devojka želi da obuče. Pored haljine, tu su i cipele ili sandale, koje koštaju minimum 4.000 dinara. Da bi ceo izgled bio upotpunjen, potrebni su i detalji poput torbice, koja može koštati preko 5.000 dinara, raznog nakita, šminke, nadogradnje trepavica, frizure i manikira.

Profesionalni mejkap je najvažniji deo pripreme za maturantkinje, a za njega je potrebno izdvojiti do 3.500 dinara. Cene profesionalne šminke su ove godine malo porasle, kreću se od 3.000 dinara pa naviše. Takođe, cene svečanih frizura su od 1.700 do 3.000 dinara. Maturantkinje već duže vreme traže termine za manikir i pedikir, a cene ovih usluga se kreću od 1.600 dinara pa naviše.

Ukoliko se mladić odluči za sportsku eleganciju, trošak može biti do 10.000 dinara, dok je elegantnija varijanta sa košuljom, cipelama, kaišem i sakoom znatno skuplja i može dostići i do 33.000 dinara.

Iako priprema za matursku večeru zahteva finansijski napor roditelja, važno je da maturanti i maturantkinje proslave ovu posebnu priliku u životu i stvore nezaboravne uspomene. Maturska večera predstavlja završetak jednog životnog poglavlja i uvod u novo, te je važno da bude dostojno obeležena.

Napomena: Cene su informativnog karaktera i mogu varirati u zavisnosti od lokacije i pružatelja usluga.

Možda Vam se svidi i