Da li topla jesen nagoveštava ekstremnu zimu

Od strane Ozon
0 komentar

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović navodi da će se trend toplog vremena zadržati i u većem delu naredne sedmice. Najniža temperatura iznosiće od 7 do 13, najviša dnevna od 22 do 25 stepeni. Ukazuje da veza između tople jeseni i ekstremnih situacija u zimi nije dokazana.

Iza nas je najtopliji septembar od kada se meri temperatura, ekstremne temperature nastavile su se i u oktobru obarajući rekorde ne samo kod nas već i Evropi i svetu.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović rekao je da je ovo veoma toplo vreme za ovo doba godine, zapravo posledica priliva veoma toplog vazduha iz centralnog Sredozemlja u sklopu jedne široke i prostorne ciklonske cirkulacije koja je zahvatila od Britanskih ostrva veći deo zapadne Evrope, zapadnog Sredozemlja i deo centralne Evrope.

„Dakle, u prednjoj strani ovog prostornog sistema dolazi do priliva veoma toplog vazduha i kao rezultat imamo i toplo vreme i vetar koji je takođe jedna od karakteristika današnjih dana“, kaže Mihajlović.

Ukazuje da će se toplo vreme zadržati i u većem delu naredne sedmice. Najniža temperatura iznosiće od 7 do 13, najviša dnevna od 22 do 25 stepeni.

„Nećemo imati ovako visoke temperature, ali prosto ovaj trend toplog vremena će se zadržati i u većem delu naredne sedmice, tako da bi maksimalna temperatura u većini mesta bila između 22 i 25 stepeni, uz jutarnje između 7, 12, 13, što znači da ćemo uživati u toplom vremenu do kraja oktobra“, naveo je Mihajlović za RTS.

Govoreći o padavinama, kaže da dugoručne prognoze ukazuju da bi padavina bilo nešto iznad proseka.

„Prema dugoročnim sezonskim prognozama, očekivanja su da bi padavina bilo nešto iznad proseka, a ta veza između tople jeseni i, da kažemo, ekstremnih situacija u zimi nije dokazana, statistički ne postoji, tako da ne možemo izvući zaključak“, navodi Mihajlović.

RTS

Možda Vam se svidi i