Besplatna stomatološka usluga će podrazumevati preventivne preglede, popravke zuba, kao i protetiku sa novim tehnologijama, ali ne i implante, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić povodom povratka stomatologa u domove zdravlje i uvođenja besplatne stomatološke usluge za sve građane Srbije, piše Tanjug.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će se u domovima zdravlja uskoro vratiti stomatolozi kako bi omogućili besplatne stomatološke usluge. Ova inicijativa obuhvataće širok spektar usluga, uključujući preventivne preglede, popravke zuba i protetiku sa najnovijim tehnologijama, ali neće uključivati ugradnju implanta, kako je naglasila ministarka Grujičić.

„Promene u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Zakonu o osiguranju i Pravilniku o bližim uslovima za izvođenje zdravstvene delatnosti neophodne su kako bi stomatolozi što pre započeli sa radom u domovima zdravlja“, istakla je ministarka. Odluku o tome doneće Republička stručna komisija za stomatologiju i regenerativnu medicinu, koja je formirana pre mesec dana, kako bi se poslušalo mišljenje stručnjaka.

Osim povratka stomatologa u domove zdravlja, ministarka je naglasila napore Ministarstva zdravlja na uvođenju privatne stomatološke prakse u sistem. Međutim, ističe se potreba za prikupljanjem tačnih podataka o njihovom radu kako bi se stekao uvid u bolesti i intervencije.

Grujičić je takođe naglasila značaj primarne zdravstvene zaštite i najavila uvođenje 100 ambulanti u selima i kvartovima. Cilj je omogućiti lekarima da pristupe pacijentima, a ne obrnuto.

„Pozivam mlađe kolege da razmotre primarnu zdravstvenu zaštitu. Moramo promeniti način specijalizacije lekara opšte prakse kako bi bili obučeni za širok spektar medicinskih tehnika i analiza“, naglasila je ministarka.

Ova inicijativa Ministarstva zdravlja, osim povratka stomatologa u domove zdravlja, nagoveštava značajan razvoj primarne zdravstvene zaštite i pristup zdravstvenoj pomoći i u ruralnim područjima gde je broj stanovnika manji, što bi omogućilo obilazak svih starijih ljudi i pružanje adekvatne zdravstvene podrške.

Možda Vam se svidi i