Haos u Kuzminu. Kolone automobila ne mogu na prođu prema Bosni na proslavu Aranđelovdana

Od strane Ozon
3 komentari

Sremska Mitrovica – Protest poljoprivrednika u Kuzminu: Kolaps i nezadovoljstvo putnika.

Danas se centralna raskrsnica u Kuzminu pretvorila u žarište nezadovoljstva zbog protesta poljoprivrednika. Blokada je uzrokovala potpuni zastoj saobraćaja, sprečavajući prolazak ka Bosni ili Šidu.

Protest poljoprivrednika, uključujući mehanizaciju, započeo je u deset časova, blokirajući centralni deo sela. Saobraćaj je bio zatvoren dva sata, a nakon toga su vozila puštana jedan sat. Ovaj način propuštanja vozila nastaviće se i dalje. Ova situacija izazvala je nezadovoljstvo putnika, posebno zbog proslave Aranđelovdana, jedne od najmasovnijih slava koja se danas slavi.

Putnici su se suočili s otežanim prolaskom kroz centar sela, pri čemu su traktori blokirali puteve. Pokušaji da se prođe alternativnim putevima takođe su bili uzaludni jer su traktori bili postavljeni na svim izlazima iz sela.

Nekolicina putnika kaže da su pokušali da prođu kroz centar sela ali da su kamioni zakrčili taj deo puta, pa su se oni odlučili za alternativne pravce.

„Ovo je nečuveno“, komentarisao je jedan od putnika. „Veliki praznik je danas, a ne puštaju nas da prođemo. Preselo mi je slavlje. Mogli su barem danas da pokažu malo razumevanja za nas, čiji put zavisi od njihovog štrajka ili protesta, kako god to nazvali“, dodao je.

Ne mogu da pustim decu iz automobila, pada kiša. Da otvorim prozore, takođe ne mogu, zbog kiše. Ništa nam drugo ne preostaje nego da dva sata sedimo sa decom u upaljenom automobilu, dodaje drugi vozač.

Nekolicina putnika kaže da su pokušali da prođu kroz centar sela ali da su kamioni zakrčili taj deo puta, pa su se oni odlučili za alternativne pravce. međutim to ima nije pomoglo, na svim izlazima su traktori.

Na ulazu je kolona kamiona i traktori koji su blokirali, pa je cela kolona skrenula sporednim ulicama po blatu, i opet ja svakoj raskrsnici stoje traktori i ne puštaju. Ovde gde smo mi ima oko 20 automobila, a na pitanje kada će biti otvoren put, nismo dobili odgovor, ne preostaje nam da čekamo, rekla je jedna od putnica za Bosnu.

Svi koji su planirali putovanje ka Bosni danas ili su već krenuli, suočeni su s izazovima i potrebom za strpljenjem.

U protestu učestvuje više poljoprivrednika, uglavnom iz iz Kuzmina, koji su blokirali put traktorima i priključnim mašinama.

Šta traže poljoprivrednici za 2024?

Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta tekuće godine;

Premija za mleko 19 dinara po litri;

Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti;

Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa;

Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu;

Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara;

Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju;

Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza) – 25.000 dinara po grlu;

Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

Možda Vam se svidi i

3 komentari

Sim. 22.11.2023. - 10:48 am

Toliko imaju loš podsticaj da su izašli na proteste. Sa mašinama vrednim i do 100.hiljada Eura.

beli 22.11.2023. - 12:39 pm

Sramota da se blokira I za slave, pola zahtjeva je upitno, da nece mozda da I’m drugi I rade, sto nisu blokirali kada su vozili traktore stare 40 godina

Zoran 23.11.2023. - 7:18 am

Samo interventna i batina batinaa je iz raja izasla stoka

Komentari su zatvoreni.