Zimski raspust da se produži a časovi da se skrate

Od strane Ozon
0 komentar

Iz Foruma pozivaju Ministarstvo prosvete da se hitno razmotri nekoliko mogućnosti koje bi mogle doprineti smanjenju potrošnje energenata. Predlažu da se revidirati Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produžavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta, piše Euronews.

Smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skraćenje trajanja časova sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skraćenje trajanja časova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

– Forum beogradskih gimnazija razume i podržava predloge za mere štednje, ali smatramo da su nam osim pojedinačnih rešenja na nivou škola, potrebna i sistemska rešenja koja podarazumevaju odgovornost onih koji rukovode sektorom obrazovanja –  navodi se u saopštenju

Ministarstvo: Pratićemo energetsku situaciju

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da su na inicijativu i zahtev ministarstva nadležnog za pitanje energetike, uputili školama preporuke i mere za uštedu električne energije. Napominju da je preporuke i mere propisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za sva javna preduzeća, javne ustanove (u koje spadaju i ustanove obrazovanja), jedinice lokalne samouprave, te da je reč o opštim preporukama za uštedu električne energije u narednom periodu.

Škole pripremaju plan uštede energije – Ozon Media

Svim školama u Srbiji stiglo je obaveštenje da naprave plan uštede energije za 15 odsto. 

Zahtev školama da naprave plan uštede energije stigao je od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navode da ustanove odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju.

U cilju efikasnijeg korišćenja svih vrsta energenata prošle nedelje je tim povodom u Sremskoj Mitrovici održan sastanak.

Na sastanku su razmotrene mere koje bi trebale da se preduzmu u cilju smanjena gubitaka energije i povećanja energetske efikasnosti kao što su zamena dotrajale stolarije, izolacija prostora, zamena energetskih neefikasnih potrošača efikasnijim, zamena ili ugradnja efikasnijih sistema grejanja, ventilacije i klimatizacije.
Svaka škola je u obavezi da nam u što kraćem roku dostavi svoj plan energetske efikasnosti, kako bismo imali uvid koja je to količina potrebnih energenata da bi planirali naredne korake.

Možda Vam se svidi i