Za 34 porodice i 11 samohranih majki novac za nekretninu u vlasništvu žene

Od strane Ozon
0 komentar

Na konkurs za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena stiglo je 110 prijava. Ukupno 34 vojvođanskih porodica, među kojima je 11 samohranih majki, dobiće bespovratna sredstva od Pokrajinske vlade za kupovinu nekretnine, a koja će u potpunosti biti u vlasništvu žene.

Maksimalna vrednost pojedinačnih ugovora je 1,2 miliona dinara, a Pokrajina je u budžetu obezbedila 40,8 miliona dinara za ovaj projekat.

„Pokrajinska vlada je prva u Srbiji obezbedila bespovratna sredstva za kupovinu nekretnine koja će u celosti biti u vlasništvu žene. Do sada su nekretnine kupljene na ovaj način upisivane ravnopravno na ženu i na muškarca“, rekao je tokom uručenja ugovora predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Novac će moći da se iskoristi za kupovinu nove nekretnine ili za proširenje postojećeg stambenog prostora. Mirović je naglasio da će mera podrške za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena u budžetu za narednu godinu finansijski biti ojačana, a da će veću podršku imati i druge mere Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. 

„Važna vest je i to da će Pokrajinska vlada naredne godine povećati iznos koji dobijaju nezaposlene majke sa troje ili četvoro dece sa 15.000 na 22.500 dinara„, rekao je Mirović i dodao da na teritoriji Pokrajine oko 1.400 majki prima ovu pomoć i da se one u sistemu socijalne zaštite Vojvodine prepoznaju kao neko kome treba pomoći ako želimo da menjamo demografsku sliku. 

„Za nas je pitanje demografije i pitanje unapređenja položaja žena – najvažnije nacionalno pitanje i pitanje svih pitanja“, naveo je Mirović i istakao da će, kada je reč o pomoći u unapređenju uslova stanovanja porodica sa troje ili četvoro dece, naredne godine biti izdvojeno 400 miliona dinara, 50 miliona više nego ove godine.

 Na konkurs za kupovinu nekretnine čiji će vlasnik biti žena stiglo je 110 prijava. Pravo na dodelu ovih bespovratnih sredstava imali su bračni i vanbračni parovi, jednoroditeljske porodice (samohrane majke), koje nemaju stambeni prostor u svom vlasništvu ili suvlasništvu. Podaci danas pokazuju da su u Srbiji žene vlasnice nekretnina u samo 13,95 odsto slučajeva i suvlasnice u 12 odsto.

Možda Vam se svidi i