Stara Pazova. Dragan Stojković Piksi – Od tri cilja, jedan nije ispunjen

Od strane Ozon
0 komentar

 Selektor Dragan Stojković je sazvao konferenciju za medije u prostorijama FSS u Staroj Pazovi kako bi odgovarao na sva pitanja koja zanimaju Srbiju.

Fudbalska reprezentacija Srbije učešće na Svetskom prvenstvu završila je nakon grupne faze, sa jednim osvojenim bodom uz osam primljenih golova.

Srbija je završila Mundijal u Kataru kao 29. od 32 reprezentacije, osvojivši samo jedan bod u grupi sa Brazilom (0:2), Kamerunom (3:3) i Švajcarskom (2:3).

Reprezentacija Srbije se vratila kući ranije nego što smo to svi priželjkivali, ali se mora razmišljati o daljim aktivnostima. Pred „orlovima“ je učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gde priželjkujemo da se nađemo prvi put od 2000. godine.

Piksi ističe da je ispusnio dva od tri cilja koja je stavio ispred sebe kada je preuzeo nacionalni tim pre skoro dve godine.

Sazvao sam ovu konferenciju iz poštovanja prema medijima i javnosti. Želim da objasnim neke stvari, da se čuju iz prve ruke utisci našeg učešća na Svetskom prvenstvu. Želim da napomenem da sam tačno 20 meseci na mestu selektora i za to vreme od tri cilja koja sam sebi postavio, dva smo uspeli da ostvarimo. Treći cilj nije ostvaren. „Prvi cilj je bio da u teškoj grupi u kvalifikacijama budemo prvi i kvalifikujemo se za Svetsko prvenstvo. Drugi je bio prvo mesto u teškoj grupi u Ligi nacija. Treći je bio prolazak grupe na Mundijalu, to nismo uspeli. Zato sam ovde pred vama da objasnim iz mog ugla i da objasnim zašto je do toga došlo. Kao odgovoran čovek ću da odgovorim na sva pitanja koji nije leteo niti šetao sa cvećem po Beogradu kada smo pobeđivali, tako sada se neću kriti niti bežati ni odgovornosti. Sigurno neću biti neko ko će sesti na avion i otići negde i poslati saopštenje, pošto je u našem fudbalu moderno da se pišu saopštenja. Smatram sebe vrlo odgovornim i zato sam ovde“.

Na pitanje novinara zašto Piksi nije bio stari Piksi selektor je otkrio detalje.

„Postoje razlozi zašto je tako. Ti razlozi se kreću, da mene brinu praktično početkom novembra. Tačno 14. novembra kada smo se našli ovde. Znajući situaciju, zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Neću praviti razliku, da li je neko važniji, ali za naš tim su važne karike bile takve da, ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati da igraju. Bilo bi nenormalno da ih ne vodite u Katar. Bili su nosioci i doprineli da se Srbija raduje u Lisabonu. Iz tog razloga nisam bio taj, nisam mogao da budem. Znao sam da će biti teško doći do drugog mesta u grupi“.

Selektor je otkrio zbog čega je neke stvari govorio iako je znao da nije takva situacija.

„Te izjave da smo spremni pre Mundijala, to pričamo jer stranci čitaju. Kada bismo rekli da idemo povređeni, da idemo u sastavu u kom ne bi trebalo, to bi bile alibi priče. Pričali bi da tražimo izgovore. Želeli smo to da sačuvamo, tu pozitivnu energiju i da će to fizičko stanje vezano za te povrede negde da se prevaziđe i da će do početka Mundijala stvari da dođu na svoje. To je bilo nemoguće“

 Postigli smo šest golova, to je fenomenalno u ovom stanju. Zamislite da smo bili zdravi i spremni?

„Igrači su dali maksimum, to govore i neki parametri. Vidi se želja, požrtvovanost, sve što bi ekipa trebalo da ima. U nekim trenucima nismo smeli da poklanjamo pobedu, što se tiče Kameruna. Mi smo sami krivi zbog toga. To su stvari za analizu“.

Stojković o tome da li je razmišljao da pozove neke zdrave igrače umesto rovitih:

„Bilo je razmišljanja na tu temu, niko ovde nije rezervisao mesto u timu. Po nekim prognozama, da će biti sve u redu, da će se sve učiniti da budemo spremni, odlučili smo se za ovaj sastav. Samo da napomenem. Lista od 26 fudbalera se nije pravila u kancelarijama, nije se gledao interes nekoga. Lista je napravljena trrezveno, hladne glave. Igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Niko nije imao primedbu, što se prvi put dešava u istoriji našeg fudbala. Uvek je bilo spoljnih faktora koji utiču na listu. Ja sam neko ko ima svoj stav i njega teško menja. Nemam grižu savesti da sam se o nekoga ogrešio, niti da sam ubacio nekoga na nečiju želju. Veliki uspeh smo napravili, uspeh za koji ćemo biti svesni za 10-15 godina, da se nađemo na Svetskom prvenstvu. Kasnije što se dešavalo u Ligi nacija, takođe.“

Selektor Dragan Stojković čestitao je igračima na borbenosti i motivaciji

„Spoljni faktori koji su želeli da dođe do rezultatskih neuspeha su dočekali svojih pet minuta, da ne koristim teže reči. Ali to neće poremetiti zdravu grupu, ono što smo napravili za ovih 20 meseci. Ne postoji katastrofa u sportu, niti tragedija. Ali naravno na njima je da komentarišu kako hoće. Mora se dostojanstveno sve istrpeti. Pokazali smo da Srbija može da igra atraktivan fudbal, ono što narod hoće. Moji prethodnici su kritikovani za loš fudbal, a evo sada imamo ofanzivan, atraktivan fudbal. Neću dozvoliti da se ovo predstavi kao katastrofa. Iz ovoga ćemo izvući pouke i bićemao jači nego što smo bili. Bilo je igrača nekih koji nisu učestvovali u kvalifikacijama i bilo je nerealno da ne budu na spisku, a da naše udarne igle ostanu kod kuće. To ne bi bilo fer prema njima, iako su bili u stanju kakvom su bili. Čestitam igračima na borbenosti, motivaciji, atmosferi… Iako su atmosferu hteli da predstave kao lošu, očekivali su da ćemo se tući u svlačionici, da ćemo vaditi oči jedni drugima. Ali to nije tačno, niti će se desiti.“

Mora da se poštuje jer su ginuli za dres Srbija, zadovoljstvo mi je što imam takvu grupu momaka. Ovo je bio maksimum u stanju u kakvom smo bili. I u takvom stanju smo bili na pragu da prođemo grupu. Ali nismo imali snage za dalje, to je moja lična opservacija.

Sam odlazak za Bahrein, dan posle imali smo trening i jedno 7-8 igrača je bilo van stroja, nisu mogli da treniraju. To je bio šok za mene, da ne možete trening da odradite. Znao sam da ovo ne valja, da neće biti dobro. Onda čekate sutrašnji dan da vidite ko će moći, a ko neće moći da trenira. Pa se pokaže ista slika. Kako da budem srećan i nasmejan i da mi je svejedno. To je nemoguće.

„Što se tiče fizičke pripreme, nismo bili na nivou ovakvog takmičenja. Ako pogledate igru i naše učešće na utakmicama, ako se računa 60-65 minuta, mislim da bismo bili prvi. Nažalost, igra se 90+. Nismo bili na nivou da odgovorimo. Primetio sam i kod drugih reprezentacija slično, što me je iznenadilo. Recimo Belgija. Oni su izgledali kao izduvani balon u fizičkom smislu. Sada je pitanje – da li je moguće da oni takvi budu na tom fizičkom nivou? Ali oni nisu moj problem, moj problem smo mi. Svi su došli iz takmičenja, neko je trenirao, neko nije. Od 60-65 minuta smo padali u svežini. Parametri drugačije pokazuju, ali nismo imali tu vrstu pripreljemenost za ovakav izazvo kakav nosi Svetsko prvenstvo.

„Možda ne znate, ali Mitrovićev privatni trener je stavio gips početkom novembra. Nosio je 8-9 dana, kada sam to čuo još veća zabrinutost je bila. Prvi dodir sa loptom 22. ili 23. novembar. I on u takvom stanju kaže mogu. To je za svako poštovanje. Tako je bilo i sa Vlahovićem. Hteli da priznamo ili ne, to su naše udarne igle. Ovo što su dali gol ili dva je ništa šta bi dali da su bili u top formi. To je ništa. Bilo bi mnogo više golova. Nije ovo alibi, morali smo da rešimo Kamerun, to nema priče, nema tu fizike, tehnike, taktike, to mora da se reši. Sami smo krivi. Kada nam dva centralna beka traže izmenu protiv Kameruna. Pavlović i Veljković. Ne da se remeti linija, već ideja kako da se zatvori utakmica. Druge izmene su planirane i to je bio plan. Šok za šokom. Možda i tu leži jedan od razloga što smo dozvolili dva gola protiv Kameruna.“14:29

Piksi o tome da li je neko najavio povlačenje:

„Ne, ne, apsolutno niko. Mnogi su očekivali, što se dešavalo, dešavale su se scene, neprijatne stvari u svlačionici, pa i do fizičkih obračuna, što ne priliči nikome. Ali u našem slučaju, toga nije bilo. Pružio sam svima ruku, čestitao, idemo dalje. U martu nas čeka kvalifikacije za Evropsko i želimo da odvedemo Srbiju na EP prvi put posle 24 godine. Ovo je iza nas, puno problema, ali nas vrlo brzo čeka novo“.

Da li Piksija podržava nacija?

Nacija mene podržava 100 odsto, to osećam, naciju ne lažem, niti ću je lagati. Ja nisam deda mraz koji ispunjava želje, imam stav i to se nekome ne sviđa. Od marta znam da sam nekome trn u nozi. A zašto? Boli ih što nemaju uticaj na reprezentaciju. Boli ih to što je Sportski centar ponovo poprimio da ima funckiju, funkciju mira, spokojstva. A ne kafana da može da uđe ko hoće i kad hoće. Toga nema. To mnoge boli, očigledno. To je njihov problem. Trude se da to sruše, osetilo se i u kvalifikacijama. Pokušavali su da plasman na Mundijal predstave kao slučajno, kao nemaju pojma. To su bočni faktori koje ćete stalno imati. Toga sam svestan, imate opoziciju, normalno“.

Javnost može da bude ponosna

Neću dopustiti mešetarenje, nikakav upliv klubova, agenata, njihovih interesa… Naravno da smetate jer ne mogu da manipulišu sa vama. Dok god sam selektor, tako će biti. Imam ideju i stav za koji se borim. Ponosan sam na sve što smo uradili. Javnost može da bude ponosna na reprezentativce.“

Piksi: Svi moraju da učestvuju

Sam spisak je bio takav, kakav je bio. To je bilo najbolje što ima Srbija. Igrači koji igraju u odbrani su odigrali kompletne kvalifikacije. Realno je da pružite šansu istim tim igračima. Ne žalim za nekim stvarima, to je prošlo. U toj nekoj odbrambenoj liniji, žao mi je što nisam mogao da računam na Nastasića i Spajića. Igrače koji imaju veliko iskustvo. Vi sami znate šta se desilo. Nastasić ima hronične probleme i bilo bi neozbiljno da se oslanja na igrača da li može da igra ili ne. Spajić je ima prelom i ostao je van stroja dugo, dugo meseci. Moralo je bolje, ali nisam bio nikada neko ko je delio ekipu na odbranu i napadače. U modernom fudbalu tim je taj koji pobeđuju, koji gubi, koji donosi slavu i uspeh. Napadači moraju da učestvuju defanzivno, svi moraju da deluju kao tim. Mora da postoji timski duh, to nas je krasilo do Katara. Zahvaljujući njemu smo napravili čudo nad čudima. Ko god želi to da negira, ja neću dozvoliti. U teškoj grupi smo napravili čudo nad čudima pobediti Portugal u Lisabonu. U svim elementima smo ih pobedili. Ali kada nemate glavne karike koje su 100 odsto spremne, teško je održati nivo igre. Vraćam se na početak novembra, znao sam da ćemo izgubiti timski ritam iz kvalifikacija. Znao sam da nećemo biti spremni izazovu koje je SP. Te slutnje su se obistinile.“

Piksi o izboru predsednika:

„Bili ste svedoci tih dešavanja. Ne bavim se fudbalskom politikom, sve što se desilo nije lepo. Ali se desilo. Majstori smo da unesemo nemir i pokvarimo atmosferu. Tajming za to nije bio dobar, jer je bilo 10 dana pred odlazak. To nije nikakav alibi, neka se ljudi bave tom vrstom problematike. Da mi se sviđalo, nije. Da su me igrači pitali kakav je ovo cirkus? Jesu, da pitali su me. Čudili su se i pitali da li je moguće. To sam ostavio po strani i rekao im da se fokusiraju na drugo, da ne gube energiju na nešto što ne treba da vas interesuje

Piksi: Teško su mi pale povrede

Ne možete da zamislite koliko mi je teško palo. Pre bih ja pristao da budem u bolnici dva meseca od Kovida, nego da oni budu povređeni. Znao sam euforiju, očekivanja, a znao sam da nećemo moći dao odgovorimo. To me boli.“

Piksi: Posle 25 godina želimo da odemo na EP

Sramota je kada se ne boriš, kada se šetaš po terenu, a mi smo sve učinili što je u našoj moći. Zato kapa dole svima. Da tražim više, bio bih nemoralan. Sve što sam tražio u kvalifikacijama, oni su odgovorili. Ovo je bio momenat kada ne možete da tražitie više jer nisu u mogućnosti. Da neko pljuje po njima? Da ih vređa? Oni koji su ginuli. To niti je fer, niti ćemo dozvoliti. Cilj će ostati isti. Da budemo zdrava grupa, grupa koja će doneti uspeh srpskom fudbalu, a to je da posle 24-25 godina odemo na EP“.

Piksi, da li mu je teže pao poraz od Švajcarske ili promašeni penal protiv Argentine:

„Teže mi je pao drugi gol Švajcarske, poraz kao poraz ne. Drugi gol, u momentu kada ne sme da se primi. On mi je teško pao. Znao sam da to menja stvari. Neke stvari ne možete da utičete. Taj drugi gol mi je baš teško pao. Nije mu bilo vreme da primimo taj gol. Naivnost u tom nekom defanzivnom, taktičkom smislu nas je koštala. Otišli smo u Katar, bili učesnici, veliki uspeh za srpski i reprezentativni fudbal. Ne sme da se gleda crno, ovo je šansa da se nauči iz grešaka. Učićemo iz naših grešaka, da ponovim: Bićemo bolji i bićemo jači. Da biste pravili rezultate, šta je potrebno? Kontinuitet učestvovanja. Morate da imate iskustvo, samopouzdanje.“

Idemo dalje, glavu gore, nema predaje! Nastavićemo da činimo naciju srećnom već od marta meseca“.

Možda Vam se svidi i