Vučić: Šolc je decidno i oštro tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da Srbija ne reaguje na pritiske i da smo danas prvi put čuli da se traži međusobno priznanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, posle sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.

Šolc je na pitanje o priznanju samoproglašenog Kosova rekao da je „nemački stav po tom pitanju jasan i poznat nekoliko godina, i da je sada važno da se dođe do pomaka“.

“Nadam se da ćemo dobiti izveštaj o tom napretku, korak po korak, obe strane moraju dati svoj doprinos i da niko ne blokira sastanke”, dodao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na isto pitanje rekao da Srbija ne reaguje na pritiske, i da smo danas čuli da se traži međusobno priznanje.

“Mi smo slušali da se traži deo pregovaračke platforme, a to je sveobuhvatna normalizacija Beograda i Prištine. Niko to nije tražio, osim Amerikanaca. To smo danas čuli, stvari se menjaju na štetu Srbije, upravo kako sam i predvideo da se događa. Ako vi mislite da treba da nam pretite zato što čuvamo poredak UN, mi nemamo ništa protiv. Vi svoj posao, mi svoj posao. Meni je važno da kancelar Šolc zna šta se dešava. Srbija nikada nije odustala od dijaloga, niti je odbijala sastanke”, rekao je predsednik Srbije.

“Nemojte da se ljutite što je naš odgovor o Kosovu drugačiji od vašeg. Onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, mi toliko voliko teritorijalni integritet Srbije. I to je tako”, dodao je Vučić i podsetio da je rezolucija UN 1244 koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet i dalje u punoj snazi.

“Spremni smo da pričamo o kompromisnim rešenjima”, dodao je Vučić.

„Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu i Šolc je, na veoma decidan, jasan i oštar način, tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržim restriktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije“, rekao je Vučić.

Istakao je da je on kancelaru govorio o poziciji Srbije, o specifičnosti situacije oko KiM, energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Vučić je rekao da su razgovarali i o pitanju Kosova i Metohije i dijalogu u Briselu, kao i o predstojećoj zimi i energetskoj situaciji.

Dodao je da je Šolc doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu, ne samo da razume i čuje i želi da sasluša, već želi da postoji stvarna suština proširenja na Zapadni Balkan, a ne da to bude kupovina vremena.

„Razgovarali smo o tome što to znači. Srbija će mnogo brže morati da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i svega što je važno na putu ka EU i to će moći da se ceni već do kraja godine i kroz rad nove vlade“, izjavio je.

Kako je rekao, pričali su o Kosovu i dijalogu sa Prištinom.

„Skrenuo sam pažnju na sve što je neispunjeno iz Briselskog sporazuma, ali sam razumeo poruku kancelara koji je razumeo da je potrebno da napravimo mnogo malih koraka kako bismo napravili u budućnosti veliki. Posvećeni smo dijalogu“, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija i Nemačka sve bliže i bolje sarađuju po pitanju ekonomije i da je u prva četiri meseca ove godine za 25,7 procenata povećana trgovinska razmena.

„Nevernavatan skok, očekujemo da ove godine razmena bude veća od 7,5 milijardi, što Nemačku čini najvećim trgovniskim partnerom Srbije, a i Nemačkoj je Srbija najveći partner na Zapadnom Balkanu“, izjavio je Vučić.

Tanjug/Ozon

Možda Vam se svidi i