VEČE romske muzike KAO KRUNA 5. „SAJMA KULTURE MLADIH NA SELU“

Od strane Ozon
0 komentar

Pećinci/Srem. Završni koncert u okviru 5. „Sajma kulture mladih na selu“ koji organizuje Kulturni centar „Pećinci“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i pećinačke lokalne samouprave biće u znaku romske muzike.

Celovečernji koncert instrumentalne romske muzike održaće se u četvrtak 15. decembra ove godine u sali pećinačkog Kulturnog centra sa početkom u 20 časova, a ulaz na koncert za sve posetioce biće slobodan. Na koncertu će nastupiti dvadesešestogodišnji violinista Aleksandar Bunčić iz Pećinaca sa prijateljima: Aleksandrom Acom Dimitrijevićem (harmonika), Bojanom Stanojevićem (bas kontra) i Nenadom Jovanovićem Mocartom (klavijatura), dok je specijalni gost večeri violinista Dušan Mulić.

Aleksandar Bunčić je završio Osnovnu muzičku školu „Teodor Toša Andrejević“ u Rumi, smer violina u klasi Milice Ognjanović, koju je pohađao od 2005. do 2011. godine. Tokom školovanja osvajao je nagrade na školskim takmičenjima, a jedan od najznačajnijih nastupa mu je bio na prvom Saboru violinista u Pranjanima 2019. godine gde je u konkurenciji vrhunskih majstora na violini osvojio četvrto mesto. Ovaj mladi ljubitelj i poštovalac romske muzike, svoje znanje i virtuozitet na violini sticao je učeći od najistaknutijih imena u svetu romske muzike.

„Sajam kulture mladih na selu“ je kulturno-umetnička i obrazovna manifestacija nastala 2018., u godini kada se obeležavalo četiri decenije postojanja i rada najveće ustanove kulture u opštini Pećinci. Ove godine publika je tokom jeseni imala prilike da uživa u književnoj večeri, pozorišnoj predstavi i koncertu duhovne, sremačke i etno muzike, a kao kruna projekta je veče posvećeno romskoj muzici.

S obzirom da je u pitanju peta, jubilarna manifestacija, na zvaničnom JutJub kanalu Kulturnog centra Pećinci biće predstavljen i film u kojem će biti prikazan rezime svega onoga što je urađeno u okviru ove tradicionalne jesenje manifestacije od 2018. do 2022. godine.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Adava o Roma – To smo mi romi“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i