U Šapcu prvi slučaj majmunskih boginja

Od strane Ozon
0 komentar

U Zavodu za Javno zdravlje Šabac potvrdili su da je majmunskim boginjama zaražena jedna muška osoba starosti preko 50 godina, a infekcija je otkrivena nakon što se oboleli vratio sa letovanja.

„Važno je da se ne paniči, jer nema potrebe za tim. Svako ko primeti simptome, a to su pre svega povištena temperatura i osip koji nije karakterističan i koji počinje na licu, vratu, tabanima, stopalima, može biti i na drugim mestima, treba da stupi u kontakt sa Zavodom za javno zdravlje i mi ćemo organizovati prevoz do infektivnog odeljenja i uzimanje uzoraka“, izjavila je dr Dragana Radojičić, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

Simptomi majmunskih boginja, osim povišene temperature i osipa, obično su intenzivna glavobolja, bolovi u mišićima, bol u leđima, slabost, manjak energije, otečene limfne žlezde, najčešće na vratu, pazuhu ili preponama, ističu u Zavodu za javno zdravlje Šabac.

U Srbiji je do sada registrovano preko 30 slučajeva oboljevanja od majmunskih boginja, u pitanju su muške osobe od 21. do preko 50 godina starosti, od kojih je samo manji broj morao da bude hospitalizovan.

Možda Vam se svidi i