Tužilaštvo: Kazne ako bude šetnji uprkos zabrani

Od strane Ozon
0 komentar

Više javno tužilaštvo u Beogradu upozorilo je u četvrtak da odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova nisu dozvoljene šetnja učesnika Evroprajd 17. septembra, ni porodične šetnja u organizaciji „antiglobalista“ i da kršenje te odluke implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju da dođe do nekog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da će sa Policijskom upravom Beograda preduzeti sve mere i radnje radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteta i spokojstva građana.Ne propustite: Odbačena žalba Evroprajda, organizatori nastavljaju dijalog sa vlastima, uz poruku da se šetnja održava

U saopštenju se ukazuje da je za nepoštovanje odredbi Zakona o javnom okupljanju predviđena prekršajna odgovornost, te da zaprećene novčane kazne variraju od 30.000 do 2.000.000 dinara u zavisnosti od toga da li propise ne poštuju fizička lica ili pravna lica.

„Prekršajne sankcije prete licima koja ne poštuju rešenja kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, te pokušaju ili održe okupljanje“, naglasio je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.

Ako je fizičko lice organizator takvog skupa, preti mu novčana kazna u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara, a za isti prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000.000 do 2.000.000 dinara za organizatora kao pravno lice, a novčana kazna u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.Ne propustite: Posle zabrane Evroprajd šetnje organizatori predlažu novu trasu

Kada je u pitanju krivična odgovornost za eventualno izvršena krivična dela poput nasilničkog ponašanja, napad na službeno lice, učestovanje u tuči, nanošenje lakih i teških telesnih povreda i druga, nadležna su osnovna javna tužilaštva, a uz određene kvalifikatorne okolnosti Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Za sva ta krivična dela zaprećene su zatvorske kazne, rekao je Stefanović i pozvao na poštovanje rešenja MUP kojim nisu dozvoljene pomenute šetnje.

Izvor: glasamerike.net

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar