Sutra se završava sezona velikih matura. Maturanti oduševljeni poklonom Grada

Od strane Ozon
0 komentar

Maturskom proslavom Ekonomske škole „9. maj“ u Sremskoj Mitrovici počela je sezona maturskih proslava. I ove godine sve srednje škole u Sremskoj Mitrovici proslavljaju svoje maturske večeri u Hotelu Srem pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica koji je i ove godine odlučio da nagradi maturante besplatnom maturskom proslavom.

Ove godine kao i prethodne, Grad Sremska Mitrovica je, želeći da učenici na lep i simboličan način obeleže kraj bezbrižnog perioda u svojim životima, ali i roditeljima da rasterete svoj budžet bar ovom stavkom, organizovala i platila maturske večeri za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

Proslave maturskih večeri srednjoškolaca počele su 30. maja i traju do 03. juna i ukupno oko 830 učenika, kao i njihovih nastavnika, slavi maturu, rekao je načelnik za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica Zoran Đurić. „Zajedno sa upravom i zaposlenima u hotelu “Srem” kojima se ovom prilikom zahvaljujem na angažovanju, smo se potrudili da naši maturanti ove večeri provedu u druženju i zabavi, i da im proslava ostane u sećanju kao jedna draga uspomena. U ime Grada Sremska Mitrovica, GU za obrazovanje i svoje lično ime, poželeo bih svim maturantina mnogo sreće u daljem životu i radu i da se nakon školovanja vrate u svoj grad. Neka ih život vodi putem koji su zamislili, srećno“.

Maturske večeri se održavaju svake večeri do 3. juna. Sinoć su maturu proslaviti Tehnička škola „Nikola Tesla“, Mitrovačka gimnazija a sezonu zatvora Prehrambeno-šumarska i hemijska škola iz Sremske Mitrovice.

6 srednjih škola 830 maturanata

Prošle godine Grad Sremska Mitrovica započeo je jednu zanimljivu akciju namenjenu maturantima. Radi se o finansiranju i organizovanju maturskih proslava za maturante svih srednjih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica. „Ova odluka je doneta sa željom da ih nagradimo i počastimo u ono teško i krizno vreme izazvano pandemijom virusa COVID19, s tim što je ta akcija naišla na pozitivne reakcije. Zato smo se odlučili da tu akciju ponovimo i ove godine i da je proširimo, ne samo na srednje škole, već i na maturante osnovnih škola, tako da će maturske večeri ove godine biti dar svim mitrovačkim maturantima, sa željom da im to ostane u lepom sećanju, jedna lepa uspomena. Želeo bih da čestitam svim maturantima, da što pre nađu poslove u svojoj struci, a onima koji su se opredelili za dalje školovanje želim mnogo sreće i uspeha tokom studiranja i da se obavezno po završetku studija vrate u svoj grad, jer oni su budućnost Sremske Mitrovice, rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice sremske Mitrovice.

Prva na redu škola koja je svoju maturu proslavila u Hotelu Srem bila je Ekonomska škola „9.maj“ a direktor škole Novica Novaković rekao je da Ekonomska škola otvara sezonu ove godine.

„Imamo 160 maturanata, malo nas je vreme pokvarilo, unutra smo ali smo zadovoljni. Zadovoljni smo ovom generacijom, kao i svakom koja je bila i koja dolazi. U ovoj generaciji imamo reprezentativce, đake generacije koji su Republički prvaci. Konkurencije su velike, ali imamo pametnu decu. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi što je obezbedila da matursko veče bude besplatno.“ rekao je Novaković.

Milisav Daničić, direktor srednje tehničke škole “Nikola Tesla” rekao je da njihova škola ima 195 maturanata, da su prezadovoljni ambijentom i organizacijom i zahvalio se u ime škole lokalnoj samoupravi.

Iva Alimpić, maturant škole “Nikola Tesla” rekla je da je ovo neverovatna stvar i jako lep gest. Iva planira da nastavi svoj smer koji je pohadjala u srednjoj školi a to je arhitektura.

Đuro Maričić, direktor srednje medicinske škole “Draginja Nikšić” rekao je da medicinari imaju 177 maturanata u šest odeljenja. Maričić se takodje zahvalio lokalnoj samoupravi i pohvalio svoje maturante za sve uspehe koji su ostvarili na takmičenjima.

Milica Trivković, maturant, rekla je da joj je u prve dve godine bilo teško, kada se posle dve godine uhodala, zavolela je svoj smer i spremna je za upis fakulteta.

Računica

Ako je najteži dan u životu maturanata polaganje prijemnog ispita za fakultet, u pokušaju da se upadne na budžet, roditelji se “bore” sa svojim novčanikom kako bi izdvojili novac za matursko veče njihovih naslednika.

Za korak u svet odraslih iz kućnog budžeta bi, prema računici roditelja, trebalo izdvojiti od 20 do 30 hiljada dinara.

Srednjoškolci u Srbiji godina unazad u proseku za proslavu maturske večeri u restoranu plaćaju do 3.000 dinara, u to je uračinata večera i piće. U nekim školama ovaj iznos je i veći, što zavisi od dodatnih troškova proslave. Međutim u Sremskoj Mitrovici roditelje bar za deo organizovanja restorana, muzike i hrane, glava ne boli.

Ove godine lokalna samouprava izdvojila je za mature srednjoškolaca milion dinara. Roditelji nisu razmišljali o novcu za salu, večeru i muziku. Ono bez čega se ne može jeste prostor za proslavu, a on je gotovo svake godine, u nekom od restorana u gradu. Ove godine, kao i prethodne proslava je organizovana o trošku grada. Kupovina svečane odeće ostala je na roditeljima, iako su i ovaj trošak mogli preskočiti ako su se odlučili da isprate akciju  „Pokloni matursku haljinu“.

Kancelarija za mlade ponovo pokreće akciju „Pokloni matursku haljinu“ – Ozon Media

Možda Vam se svidi i