Dobro jutro, Mitrovice, grade nasmejanih ljudi

Od strane Ozon
0 komentar

Uspešno smo pregurali radnu nedelju i dočekali petak. Prethodnih dana, od centra do kraja grada nasmejane mame i tate i naravno prelepi maturanti. Dan za danom gledamo fotografije kao sa modne piste i široke osmehe. Srednjoškolske mature, bar u organizaciji grada završavaju se danas, ali počinju male mature… sećate li se svojih matura? Predivno vreme za sećanje, zar ne?

Petak je, kao i uvek, dan kada Sremska Mitrovica „živne“, a tu su ovog vikenda i mnogobrojni događaju u Sremskoj Mitrovici ali i u još nekoliko gradova u Sremu. Biće vam teško da odaberete gde da krenete.

Ako niste raspoloženi za zatvorene prostore ili organizovane događaje, lepo vreme omogućava i šetnje, pa možete spakovati nekoliko neophodnih stvarčica i uputiti se na Frušku goru. Biće letnje vreme ovog vikenda, pa i reka Sava je odličan izbor.

U našem gradu je trenutno 18 stepeni, a danas će, uglavnom biti sunčano u toku dana, temperatura će dostići maksimalno 30. podeok.

I narednih dana toplo, u subotu nas očekuje 32 stepena u toku dana. Nije ni čudo što će očekivana biometeorološka situacija uticati nepovoljno na većinu hronično obolelih i osetljivih ljudi. Oprez se posebno savetuje srčanim, cerebrovaskularnim i nervno labilnim osobama. Reumatski bolovi i promenljivo raspoloženje su očekivane meteoropatske reakcije.

U toku su radovi na putu: Javno preduzeće „Putevi Srbije“ obaveštava vozače da će se od 1. do 30. juna izvoditi radovi na zameni zaštitne žičane ograde u putnom pojasu, na delu državnog puta I A reda broj 3, na deonici petlja Sremska Mitrovica – petlja Ruma (desna strana, km 56+200 do km 57+300), u smeru Batrovci – Beograd. U toku izvođenja radova zaustavna saobraćajna traka u dužini do 400 metara po lokaciji biće zatvorena za saobraćaj. Radovi će biti obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Šta da ne propustite?

Centar za kulturu „Sirmiumart“ Sremska Mitrovica organizuje za sve ljubitelje džeza i bluza dve večeri Festivala na kojem će nastupiti nekoliko bendova. Večeras, 03. juna od 21 sat „Moonshiners Blues Band“, „The Petting Blues Band“ i domaćini Festivala „The Gamblers“. Specijalni gosti biće „The Metro Big Band“ koji nastupaju 04.06.2022. od 20.30 sati.

Danas, u okviru turneje Slobodne zone u okviru koje se prikazuju filmovi koji su osvajali nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija, možete pogledati film – Ja sam Greta | dok.
Zemlja: Švedska, Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Velika Britanija / Godina: 2020 / Trajanje: 97’
Ona o klimatskim promenama zna više od 97% svetskih političara. Njeno ime je Greta. Ovo je film o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji.
Projekcije će se održavati u Galeriji „Lazar Vozarević“ od 20:00 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Gde bi još mogli ovog vikenda?

Ko još ne zna gde je Erdevik, neka samo prati miris

Pod sloganom „U zagrljaju kulena i vina“ u Erdeviku, na padinama Fruške gore, u subotu 4. juna održava se „Sremska kulenijada“. Domaćini iz Erdevika u centru sela na manifestaciji očekuju više hiljada posetilaca i gostiju iz zemlje i inostranstva. Njih će u subotu 4. juna već od jutarnjih sati dočekati bogata ponuda izlagača, tako da će štandovima biti popunjeno svih 200 raspoloživih mesta. Dominiraće proizvođači suhomesnatih proizvoda, vina i rakije, sireva, ali biće i druge raznovrsne ponude. Svečano otvaranje manifestacije i proglašenje rezultata takmičenja za najbolji kulen biće u 14 sati. Za užitak, dobro raspoloženje i zabavu posetilaca od 20 sati sviraju tamburaški orkestar „Gospon tamburaši“ iz Šida.

Evropske, regionalne i domaće heroine umetnosti okupiće se ovog vikenda, od 3. do 5. juna, na prvom festivalu „Vila” u srcu najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, u Vrdniku (Fruške Terme Resort) i to u čast pesnikinje, novinarke i gitaristkinje, Milice Stojadinović Srpkinje.

I ovog vikenda, kao i svakog dana čuvajte se u saobraćaju, proteklih dana je u bilo i žrtava, najčešće zbog neprilagođene brzine. A najvažnije je da se opustite, navučete osmeh jer se od mrgođenja samo stvaraju bore a i sve zavisi SAMO OD VAS.

Možda Vam se svidi i