Cammarota (72) peške od Italije do Pekinga. Stigla u Srbiju

Od strane Ozon
0 komentar

Vienna Cammarota (72) krenula je 26. aprila pešice na put koji će trajati najmanje tri godine, do decembra 2025. Reč o drevnoj trgovačkoj ruti kojom se trgovalo svilom, začinima, porculanom a tom stazom su putovale i religije i kulture. Prešla je Sloveniju i Hrvatsku i stigla u Srbiju, posle 37 dana putovanja, peške.

Camarota je prva žena na svetu koja će prepešačiti 15 zemalja, među kojima je i Srbija. Preći pola sveta bilo kojim prevoznim sredstvom bila bi neverovatna avantura, a kada na put krene pešice – onda je to priča vredna svakog divljenja. Da bi stigla do Pekinga, prelazi Italiju Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Tursku, Gruziju, Azerbejdžan, Iran, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kazahstan, Mongoliju… Proći će kroz 15 zemalja, pa i kroz Srbiju.

Vienna Cammarota danas je stigla i u Srbiju. Na njenom proputovanju od rodne Italije pa sve do Kine destinacija na kojoj se odmara je i Šid. „Hodam putem svile stazama Marka Pola. Krenula sam od Venecije i konačni cilj mi je Peking“, kaže Vienna Cammarota.

Ovu jedinstvenu ženu sačekali smo na samom ulasku u Srbiju, na graničnom prelazu kod Šida, gde je Cammarota čekala grupu Kineza iz Novog Sada, koju su krenuli da joj požele dobrodošlicu u Srbiju.

U svim zemljama koje je do sada prošla je prvi put, pa i u Srbiji . To je za nju velika, prava životna avantura, govori Cammarota. Svoju je avanturu nazvala „hodanjem za mir“. Raduje se svakom susretu, vremenski cilj nema, planira, kako kaže, dan za danom. Ne putuje glavnim putevima već najčešće bira najkraći put od mesta do mesta, a u snalaženju joj pomaže kompas i mobilni telefon. Ne može da se odluči gde se lepše osećala,. Sloveniju je prozvala malom Švajcerskom, a putujući kroz Hrvatsku nije uspela da obiđe mnogo znamenitih mesta, ali dodaje da je oduševilo zelenilo i lepota obe zemlje.

Kineska delegacija iz Srbije predvođena Li Šuom stigla je do granice da dočeka Camarotu. “ Mi živimo u Novom Sadu a imamo i prijatelje u Italiji, koji su nam javili da stiže u Srbiju. Ona prolazi jedan divan put prema našoj rodnoj zemlji, smatrao sam da će biti lepo da je sačekamo i poželimo dobrodošlicu i ujedno poželimo srećan put“.

Žena pustolov diže svoj ranac, koji nije lagan, na leđa i kreće put Šida gde će se odmarati dva dana.

Cammerotu je u Šidu dočekala predstavnica lokalne samouprave, direktorica Turističke organizacije grada Šida, Zorica Grahovac, kako bi joj pomogli oko smeštaja, hrane ali i pokazali lepote Srema.

 “Oduševljena sam energijom ove žene koja nikako ne pokazuje svoje godine, puna je energije. Energija koju ona ima zadivljijuća, a naše je da joj pomognemo ovim malim gestom, ugostimo je i pokažemo lepote Šida. Energična Italijanka će naredna dva dana biti naš gost, kako bi joj pokazali lepote našeg grada. Za sutra je planirano da oemo do manastira Manastira Sveta Petka kod Berkasova, gde se planira obilazak ali i slatke đakonije, verujem da će se Cammeroti dopasti, pogotovo što i njoj za dalje putovanje treba energije. Tokom popodneva planiramo i obilazak Galerije slika „Sava Šumanović“ , otkriva nam Zorica Grahovac. Lokalna samouprava Šida obezbedila je prenoćište i hranu za vreme posete Šidu.

Iz Šida će na put u subotu. 

„Nastavljam kroz Srbiju, Bugarsku, Tursku i onda idem dalje“, zaključuje Cammarota. Iz Šida nastavlja za Beograd, gde će provesti tri dana i nastavlja dalje put Bugarske. Od Beograda do Bugarske skoro 400 kilometara, peške. Još nije isplanirala gde će se odmarati jer planira dan za danom. Razledaću grad po grad, volim da se upoznajem, poslušaću preporuke koje dobijem. A već sada na samom ulasku u Srbiju, mislim da ću ovde imati mnogo lepo da vidim“, uz osmeh kaže ova divna žena.

Italijanka je na putovanje krenula spremna, ima svoj tim koji joj pomaže, ali na daljinu. Sa sobom nosi mini kameru, satelitski telefon, a poseduje i aplikaciju preko koje komunicira sa lekarima ako joj zatreba pomoć. Kada odmara, zapiše sve što je videla, šalje svojoj ćerki koja uređuje sajt, na taj način promoviše turizam zemalja kroz koje prolazi. „Moj put nije samo koračanje, već i da vidim predele i da o njima pišem. Do sada, a tek sam krenula pomažu mi ljudi, vide na mojoj stranici, fejsbuk, instagram ili na internet stranici, šalju mi poruke, pa i na taj način dobijem krevet za spavanje, imam i mogućnost uplate, ko koliko želi može da uplati putem na Paypal: @ViennaCammarota a ja ću promovisati turizam zemalja kroz koje prolazim“.

Nada se da će je ljudi koje sretne na putu ugostiti. „Ne zato da uštedim novac, već zato što želim imati kontakt sa ljudima koje ću sretati na svom putovanju i ispričati priču o zemljama kroz ljude na koje naiđem“, ističe Cammarota.

Cammarota, kako kaže, želi da uporedi sadašnji svet i onaj iz vremena Marka Pola, a ona je krenula ka Pekingu, a trebalo bi da za 1.460 dana pređe 22.000 kilometara.

Cammarotu, koja je ambasador Arheocluba Italia, organizacije koja promiče zaštitu i očuvanje kulturne baštine, na istraživanja su inspirirali slavni nemački književnik Johann Wolfgang von Goethe.

Inspiracija Goethe i Polo

Polo je, navodno, iz Venecije krenuo 1271. godine sa 17 godina i proveo više od dvadest godina putujući Azijom na ruti koja je kasnije postala poznata kao Put svile. Verovatno najpoznatiji Evropljanin koji je prošao tu rutu, napisao je knjigu o svojim avanturama koja je postala jedan od prvih svetskih bestselera.

„Nakon Von Goethea, postala sam fascinirana Marcom Polom“, kaže Cammarota. „Volim istoriju, kulturu i arheologiju, hodam kako bih videla i prepričavala, ali pre svega slušala“.

Cammerota Vienna sajt OVDE

Možda Vam se svidi i