Stipendija za srednju školu u Americi

Od strane Ozon
0 komentar

Otvorena je online prijava za stipendirani FLEX program razmene za pohađanje srednje škole u SAD. Rok za podnošenje je 13. oktobar 2022. Ciljna grupa su učenici 8. razreda osnovne, prvog ili drugog razreda srednje škole iz R. Srbije. FLEX program finansira Vlada SAD. 

O programu informacije na srpskom su ovde, a instrukcije za prijavu se nalaze na postovima i na Instagram stranici. 

Podrškom donošenju zakonskog rešenja senatori Bil Bredli (Bill Bradley) i njegov kolega senator Džim Lič (Jim Leach) 1992. godine omogućili su nastajanje FLEX programa. Kongres Sjedinjenih Američkih Država podržao je stvaranje budžeta kojim bi se omogućilo uspostavljanje veza SAD sa, u početku, narodima zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a kasnije i drugim državama.

FLEX program u potpunosti plaća Vlada SAD, a administrira ga Kancelarija za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta. Pažljivo odabrani učenici koji su prošli proces takmičenja dobijaju od FLEX programa stipendiju da provedu jednu godinu u SAD sa američkom volonterskom porodicom pohađajući američku srednju školu. Cilj stipendije je da unapredi razumevanje SAD i drugih država u svetu. Hiljade građana i srednjih škola pomaže sprovođenje FLEX programa tako što kod sebe uzimaju strane učenike i pružaju im podršku i obrazovanje bez ikakve novčane naknade.

U proteklih 27 godina postojanja programa stipendiju je dobilo više od 28,000 srednjoškolaca. Tokom školske 2020-21. godine 977 učenika će provesti jednu školsku godinu u SAD kao učesnici FLEX-a.

Učenici sa hendikepom mogu učestvovati na programu po istim kriterijumima. Svake godine u SAD na program ode oko 20 učenika sa hendikepom.

Možda Vam se svidi i