„Srbijašume” isporučuju ogrev. Prevoz i utovar morate obezbediti sami

Od strane Ozon
0 komentar

Građani koji su drva naručili dok nije privremeno obustavljen prijem novih zahteva, ogrev će moći da preuzmu na najbližoj lokaciji. – Prevoz i utovar moraju da obezbede sami

Cene ogreva skaču pa je sada za kubni metar cerovine ili bukovine isečene u panjeve i dovezene na adresu potrebno izdvojiti od 10.000 dinara pa naviše u zavisnosti od stovarišta. Za drva koja su iscepana i kao takva stižu na kućni prag na mnogim stovarištima se već odavno prave spiskovi pa se na ogrev čeka i po mesec i po dana. Naravno, za takvo drvo i cena je viša. Ali mnogi sugrađani nemaju primanja niti penzije koje mogu da isprate ovakav skok cena pa se pitaju mogu li drva da kupe u „Srbijašumama” gde kubik košta oko 4.000 dinara. Za sada ne mogu jer je ovo preduzeće privremeno obustavilo prijem novih zahteva.

Kako su rekli u „Srbijašumama”, ove godine oni ogrevno drvo prodaju isključivo posredstvom telefonskih prijava i tu u svom Informativnom centru.

– Kubni metar ogrevnog drveta tvrdih lišćara na šumsko-kamionskom putu je 4.165 dinara bez PDV-a. A PDV je deset odsto. Prevoz i utovar organizuju i plaćaju sama fizička lica koja su se prethodno prijavila za ogrevno drvo u Info centru, a na teritoriji šumskog gazdinstva gde im je adresa prebivališta – rekli su u „Srbijašumama” i istakli da je velika potražnja ogrevnog drveta uzrokovana verovatno zbog rata u Ukrajini i zbog najave energetske krize u Evropi.

– Zbog velike potražnje privremeno je obustavljen prijem novih zahteva za kupovinu ogrevnog drveta fizičkih lica i to sve dok ne ispoštujemo, odnosno ne prodamo ili isporučimo ogrevno drvo onima koji su se ranije prijavili za kupovinu i nalaze se na spiskovima koji su već prosleđeni šumskim gazdinstvima na raspodelu. Termin ponovnog početka upisivanja, odnosno nastavak evidentiranja novih fizičkih lica koja su zainteresovana za kupovinu ogrevnog drveta posredstvom Info centra biće blagovremeno najavljeni na našem zvaničnom sajtu (internet stranici) – kažu u „Srbijašumama”.

Ono što je već godinama praksa jeste da se ogrevno drvo kupcima isporučuje sa lokacija koje su im najbliže adresi, odnosno vodi se računa da se kupcu šumski put, gde se izvuku drva i do koga može da se dođe traktorom ili kamionom, nalazi što bliže kući. To znači da Beograđani neće morati da idu u neki drugi grad ili opštinu po kupljeni ogrev. Na pitanje kada bi sugrađani koji su se recimo u junu prijavili za nabavku ogreva u ovom preduzeću mogli da se obraduju pozivu nismo dobili odgovor, ali ako se prati neka dinamika odranije to ne bi trebalo da bude kasnije od oktobra.

Više čitajte OVDE

Možda Vam se svidi i