I u našoj zemlji počinje primena inovativne biološke metode za suzbijanje komaraca, čiji će broj, prema istraživanjima, znatno porasti u narednim decenijama. Tim povodom u Srbiju ovih dana stiže i prvi kontigent sterilisanih tigrastih komaraca iz Italije, koji su domaćim komarcima biološka pretnja.

U Srbiji postoje bar 32 vrste komaraca i oni su štetni za ljude jer prenose opasne bolesti, koje uzrokuju i smrtni ishod, objašnjava za Radio Novi Sad stručnjak za tu vrstu insekata i profesor novosadskog Poljoprivrednog fakuteta Dušan Petrić, dodajući da broj tih bolesti u svetu nastavlja da raste.

Jedan od načina njihovog suzbijanja je i metoda otpuštanja sterilisanih mužjaka komaraca, koja se u poljoprivredi koristi više od 30 godina, kaže Petrić.

Mnoge zemlje u Evropi, Aziji i Južnoj Americi problem sa komarcima rešavaju na taj način, objašnjava on, dodajući da ovih dana primena te metode počinje i kod nas. Akcija je usmerena, pre svega, na tigraste komarce.

Otpuštanje sterilisanih mužjaka komaraca efikasnije je od bioloških preparata, te će se upotreba biocida znatno smanjiti, čime se doprinosi i zaštiti životne sredine, poručuju stručnjaci.

Projekat je podržala Međunarodna agencija za atomsku energiju u Beču, kao i Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, koji ga je uvrstio u Strategiju za suzbijanje komaraca u Vojvodini.

Izvor: rtv.rs

Možda Vam se svidi i