Skoro 4.000 požara na otvorenom u Srbiji u manje od dva meseca

Od strane Ozon
0 komentar

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić rekao je da je od 1. jula zabeleženo 3.797 požara na otvorenom, da ih trenutno nema, ali da su oni 24 sata u pripravnosti.

Čaušić je za RTS rekao da požare lokalizuju za 24 sata, u čemu im pomaže pet helikoptera sa vedrima.

Od početka godine u Srbiji je zabeleženo ukupno 18.335 požara, a 70 osoba je stradalo, uglavnom u požarima u stambenim objektima, pokazuje evidencija MUP-a.

Od 1. januara u Srbiji je izbilo 12.129 požara na otvorenom, a svi su stavljeni pod kontrolu za samo 24 sata. Osam osoba je u tom periodu stradalo, a 48 je spaseno direktno iz požara. Čaušić je precizirao da su od 1. jula imali 5.717 intervencija, od kojih su požari na otvorenom bili u 3.797 slučajeva. Stradalih nije bilo. „U ovom momentu nemamo nijedan aktivan požar, imali smo proteklih dana značajnije, u Novom Pazaru, Preševu, Bukovcu kod Novog Sada i u Vršcu. Svi su likvidirani ili lokalizovani“,naveo je Čaušić. Iako ima na određenim mestima panjeva koji gore, vatra u takvim slučajevima ne može da se proširi i oni ce se sami ugasiti, dodaje Čaušić. Ističe da su u Sektoru za vanredne situacije na oprezu 24 sata kada su ovako visoke temperature, jer suša povećava rizik od izbijanja požara na otvorenom. Dodaje da je ljudski faktor u najvećem broju slučajeva uzrok. Ukazuje na opasnost do koje može da dovede bacanje opušaka, paljenje strnjike, roštiljanje, ali i neisključivanje ringli, klima-uređaja i punjača kada nismo kod kuce. MUP ima pet helikoptera sa vedrima, a u narednim mesecima stižu i pojačanja, najavio je Čaušić. „Naši eksperti na terenu procenjuju da li je svrsishodno i moguće koristiti helikopter, zatim se konsultujemo sa kolegama iz helikopterske koji vrše izviđanje sa pilotskog stanovišta i ministar unutrašnjih poslova onda odobrava slanje helikoptera“,pojašnjava Čaušić

Autor: RTS, Tanjug

Možda Vam se svidi i