Šah: NEMA prostorija ali i NEMA problema za pobede

Od strane Ozon
0 komentar

Danas je odigrano prvo kolo Zonske lige Srem u šahu. Mitrovački „Sirmium“ pobedio je ekipu „Sremca“ iz Vijke 4:2 i tako pokazao da će ove godine jurišati na prvo mesto.
Pobede su ostvarili Zvezdan Radović, Milan Žutić i Dušan Živanić.


Neposredno pred početak ovogodišnjih ligaških takmičenja ugašeni su šahovski klubovi Srem iz Sremske Mitrovice i Borac iz Velikih Radinaca. Ovi klubovi su zatvoreni zbog nedostatka sredstava, kaže osnivač i predsednik Šahovskog kluba Sirmium Sremska Mitrovica, Dragan Lazić.
„Ako ovome dodamo da je pre dve godine ugašen i Šah klub „LSK“ iz Laćarka onda možemo konstatovati da šah u Sremskoj Mitrovici preživljava najveću krizu u istoriji Grada. ŠK „Sirmium“ je tako ostao jedini klub, uz to bez prostorija za rad„.

Vođeni motom da šah nije prostor nego energija i ljudi, članovi šah kluba „Sirmium“ se nisu predali. Zatražili su pomoć i uz podršku sremskomitrovačke Biblioteke, koja im je ustupila prostor gde treniraju dva puta nedeljno, uspešno su realizovali sve planirane aktivnosti i odneli još jednu pobedu.

Šahovski klub Sirmium – Sremska Mitrovica, osnovan je 2019. godine i od samog početka nižu uspehe na takmičenjima. Koliko će i ovaj klub trajati, nije sigurno ali da će se boriti to jeste.

Da bi šah zaživeo u Mitrovici, treba nam pomoć Grada, sve do sada klub je sam. Sposobnost predsednika kluba da obezbedi sponzorstva, turnire, koje same finansiramo, održava klub. Mi nemamo svoj prostor. Radili smo u biblioteci, zatim u Bajićevoj školi, tada su mnoga deca odustala ali ponovo kreće, dolaze nam nova deca”, kaže šahovski trener kluba „Sirmium“.

Iz prostorija u zgradi Crkve, prešli su u biblioteku ali to nije konačno rešenje jer nama prostora za opremu, knjige i osvojene pehare, trenutno je sutuacija takva, da rešenja za dalji rad, skoro da nema, dodaje Lazić.

S obzirom da je Šah kao deo curriculum vitae u obrazovanju: danas preko 30 država ima šah u školskim programima. Xon Lok pominje šah u svojim „Mislima o vaspitanju“ (kao nezaobilaznog u formiranju i vaspitavanju savršenog gentleman-a); postoje već dugo vremena organizovani napori da šah postane deo obrazovanja na svim uzrastima. U Srbiji je šah bio kao fakultativni predmet u Osnovnim školama od 1935. godine. Ministar prosvete Kraljevine Jugoslavije preporučio je tada uvođenje šaha u tadašnje javne škole.

Iz šahovskog kluba kažu da se nadaju da će Grad videti rezultate i doneti odluku da je šah važan za decu kao deo životnog procesa odrastanja a bez prostorija postoji mogućnost da se i ovaj klub ugasi, što bi bila velika šteta i za decu ali i za sam Grad Sremska Mitrovica, koji je u prethodnim decenijama izneo mnoge pobednike. Jedan od velikana šaha, šahovski majstor Vladimir Sokolov, počeo je svoju karijeru u ŠK „Srem“ iz Sremske Mitrovice, osvojio je srebrnu medalju na Olimpijadi u Varni 1962. godine.

Podsetimo, prošle godine titula ekipnog seniorskog šampiona Srbije u šahu došla je u Sremsku Mitrovicu prvi put u istoriji Grada.

Možda Vam se svidi i