RZS. Ugostiteljske usluge poskupele 12 odsto. Kada plaćamo negde je taj procenat mnogo veći

Od strane Ozon
0 komentar

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), cene u ugostiteljskim objektima u Srbiji veće su 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Samo cene hrane su u ugostiteljskim objektima za 11,8 odsto veće u odnosu na jun 2021. godine. Od toga su topla i hladna predjela skuplja 12,5 odsto, a gotova jela 10,4 odsto.

Cene alkoholnih pića veće su 13 odsto, a bezalkoholnih pića 11,4 odsto, vidi se iz podataka RZS. 

Poskupela su i prenoćišta – za 12,1 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani, navodi RZS, prenosi Nova ekonomija.

Da podsetimo, rast potrošačkih cena u maju je dostigao 10,4 odsto. U odnosu na prošlu godinu „samo hrana“ je poskupela 16,2 odsto, od toga su žitarice i hleb skuplji 16,8 odsto, meso 21,3 odsto, a ulje i masti 17,5 odsto.

Prema podacima RZS, cene u ugostiteljskim objektima veće su 12 odsto u odnosu na prošlu godinu. Obišli smo nekoliko lokala u gradu, u nekima su cene stvarno otišle gore od 10 do 20 odsto ali negde su ti procenti mnogo veći. Možda je u pitanju statistička greška?

Na primeru obroka u restoranu koji je posećeniji u Sremskoj Mitrovici, po jelovniku od pre samo nekoliko meseci poskupljenje je mnogo veće – danas popularna brza hrana, osim za jelo služi i za slikanje, pa se možda u cenu uračunava i „selfi“. Za obrok koji je tokom zime koštao 480 dinara, danas plaćamo 820 dinara. Ovo je samo jedan primer iz jelovnika, a poskupljenje na jednom obroku od skoro 80 odsto nije malo.

Jeste, sve je poskupelo, od hrane do goriva ali statistika je izgleda u ovom slučaju omašila.

Ipak nije. Naši građani koji ne žive više u Sremskoj Mitrovici već su poslom otišli u druge gradove, ne mogu da se načude cenama.

Ja u Beogradu plaćam pljeskavicu 350 dinara, pivo 280… šokiran sam cenama u Sremskoj Mitrovici, neke cene su mnogo veće nego u Beogradu, baš sam se iznenadio a taman sam pomislio da ću da se opustim na Savi, izažem po gradu uveče, jeftinije prođem, od toga ništa – kaže Predrag.

Znači nisam odavno doživela ovakav blam, sramota. Seli smo da jedemo, muž i ja, nisam iskreno gledala cene u jelovniku, kada je došlo vreme da platim, nisam imala dovoljno. Nije da nemam, odvojimo da izađemo jednom nedeljno na večeru, ali stvarno nisam očekivala da su cene ovoliko otišle, priča Milica iz Sremske Mitrovice.

Nisu cene otišle po svim restoranima, možete se prijatno iznenaditi u nekoliko restorana gde za prilično „normalnu cenu“ večerate, dok su popularniji lokali digli cene „bez pardona“.

Možda Vam se svidi i