Fitnes klubovi, teretane i frizeri najčešće ne izdaju fiskalne račune

Od strane Ozon
0 komentar

Više od dva meseca od početka primene novog sistema fiskalizacije, dnevno se izda oko 11 miliona fiskalnih računa.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Nenad Krtolica rekao je za RTS da su najčešće nepravilnosti utvrđene kod sportskih društava, fitnes klubova, teretana, frizera i ugostitelja.

Od 1. maja u Srbiji se primenjuje novi sistem fiskalizacije, koji za cilj, kako se tvrdi, ima sigurnije poslovanje i efikasniju borbu protiv sive ekonomije. Nenad Krtolica navodi da je još rano govoriti o finansijskim efektima fiskalizacije, ali je izvesno da oni postoje.

„Imamo poboljšanje finansijske discipline u segmentu evidentiranja prometa, preko fiskalnih uređaja, što govori u prilog da se svaki dan izda 10 do 11 miliona fiskalnih računa“, kaže Krtolica. 

Dodaje da je 142.000 poreskih obveznika kao prvi korak ka fiskalizaciji prijavilo svoje lokacije – oni su prijavili 220.000 poslovnih prostora. „Od 1. maja obavili smo preko 6.300 kontrola, utvrđeno je da poreski obveznici nisu izdali fiskalni račun u više od 850 slučajeva što za posledicu ima privremeno zatvaranje objekata na 15 dana“, navodi Krtolica. Prema njegovim rečima, najčešće nepravilnosti utvrđene su kod sportskih društava, fitnes klubova, teretana, frizera i ugostitelja.

Prekršaji su ravnomerno raspoređeni po celoj Srbiji. „Izdavanje računa u realnom vremenu i njihovo praćenje podrazumeva da možemo u svakom trenutku videti aktivnosti u vezi sa izdavanjem računa, način plaćanja i sve ostalo što je u domenu izdavanja fiskalnog računa od strane poreskog obveznika“, napomenuo je pomoćnik direktora Poreske uprave za RTS. 

Naveo je primer da, ukoliko restoran na dobroj lokaciji za vreme ručka izda pet računa, mogu da vide da nešto nije u redu. Govoreći o fiskalizaciji na pijacama, Krtolica je rekao da je na snazi uredba do kraja godine na osnovu koje su oslobođeni od fiskalizacije. Ministarstvo finansija, Poreska uprava, predstavnici pijačnih prodavaca i pijačnih uprava sagledavaju aspekte tog poslovanja kako bi pronašli najbolje rešenje za njih.

Možda Vam se svidi i