Prvi rezultati popisa do 20. decembra

Od strane Ozon
0 komentar

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević izjavio je za RTS da će prvi rezultati popisa biti objavljeni između 17. i 20. decembra.

Kovačević je za RTS naveo da se trenutno kontroliše popis, koji je na terenu završen 17. novrembra.

„Popis se kontroliše tako što se radi takozvani ponovljeni popis na jednom uzorku. Digitalizacija pruža veće mogućnosti, pa poredimo, odnosno identifikujemo osobe. Imamo čak i fiktivne osobe u popisu koje treba da budu izbačene“, navodi Kovačević.

„To se radi na kompjuterima. Zahvaljujući Zakonu o statistici, imamo pravo da koristimo evidencije, poput registra socijalnih osiguranika, centralni i administrativni registar stanovništva, poreska evidencija, kao i evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje“, kaže sagovornik RTS-a.

Dodaje da te evidencije omogućavaju pravljenje statističkog populacionog registra, te da se potom radi na upoređivanju – da li je osoba popisana ili nije.

„Ako nije popisana, Beograd je karakterističan jer ima najveći broj nepopisanih, onda ubacujemo“, kaže Kovačević.

Zaključuje da će ovaj popis stanovništva biti mnogo bolji od klasičnih, poput popisa iz 2011. godine kada nije postojala mogućnost da se koriste digitalni registri.

Možda Vam se svidi i