Projekat dečjeg centra – “Da vrapci ne utihnu”

Od strane Ozon
0 komentar

Da Vrapci ne utihnu je naziv projekta koji realizuje Dečji centar „Čisto srce“.

Vrabac je ugrožena vrsta koja je pred nestajanjem. U konkurenciji sa grabljivicama vrapci polako gube bitku, jer sporije stižu do hrane, a i slabiji su. Vrabac je gradska ptica, njemu stanište nisu šume , ni planine, nego živi u neposrednoj blizini čoveka. Zato od čoveka očekuje i zaštitu. Mitrovica je grad sa mnogo zelenih površina i ne smemo dozvoliti da zbog nedostatka skloništa utihnu.
Projektne aktivnosti su namenjene prvenstveno učenicima OŠ, a posredno i svim našim sugrađanima . Projekat će biti realizovan u nekoliko faza: Online edukacija o potrebi zaštite malih vrsta ptica i njihovih staništa, izradu 50 kućica za ptice koje bi bile postavljene na nekoliko lokacija u gradu (prema predlozima sugrađana na FB stranici Dečjeg centra) i priprema i izvođenje ekološke pozorišne predstave.

Briga o pticama je naša zajednička obaveza i upravo zbog toga je potrebno naše angažovanje da bismo tu obavezu ispunili i da ona preraste u zadovoljstvo, te da sitne ptice ponovo zagospodare parkovima i dvorištima našeg grada. Pored funkcionalnog momenta, biće zadovoljen i estetski. Pretpostavljamo da ćemo dobiti vrlo zanimljiva likovna rešenja kućica, te ćemo uživati i u prijatnom dekorativnom okruženju koji će upotpuniti sliku Mitrovice.

Projekat je podržan od Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, a njegovu realizaciju su pomoli i brojni prijatelji Dečjeg centra.

Možda Vam se svidi i