Pogledajte kako izgleda letnjikovac kod Velikih Radinaca koji se prodaje za 800.000 evra

Od strane Ozon
0 komentar

Letnjikovac „Višnjevac“ oglašen je na prodaju pre nekoliko dana, za cenu od 800.000 evra. Letnjikovac je u vlasništvu pet osoba, od je istorijskog značaja, građen je 1903. godine. Nedavno je na sajtu 4zida.rs osvanuo oglas da se Letnjikovac Višnjavac prodaje.

Na pola puta između Sremske Mitrovice i Rume, nalazi se letnjikovac Višnjevac. Iako se zvanično nalazi u mitrovačkoj opštini i vodi kao deo atara Velikih Radinaca, mnogo je lakše do njega doći iz sela Erem, koje je inače i najmanje selo u Sremu, sastoji se od svega nekoliko ulica.

Posle dva kilometra vožnje ili šetnje od Erema, dolazi se do impozantnog objekta koji je gradio čuveni sremski grof Odeskalki, poreklom Italijan, a koji je svoje najdragocenije posede imao u zapadnom Sremu, pre svega u Iloku i Erdeviku, gde je imao i dvorce i vinograde, a napravio je i prvu vinariju u Erdeviku 1826. godine. Sam letnjikovac je sagrađen 1903. po projektu slavnog češkog arhitekte Hermana Bolea za Baltazara i Livija Odeskalkija.

Građevina ima osobine kuća zidanih na poljskim imanjima koja su služila za boravke tokom leta, daleko od vreve grada, i za lov. Zanimljivo je da je grof Kotek koristio Višnjevac kao lovačku kuću, te se neke karakteristike poljske vile razvijaju skladno ovoj nameni. Vila je prizemna i ima dugačke nadstrešnice sa niskim krovištem. Ono što se odmah primeti jeste to da je u gradnji korišćeno mnogo drveta koje je rezbareno tako da sadrži naznake secesije, koja se vidi i u drugim ornamentima. Najimpresivniji deo jeste portik, koji je slobodan za ulaz. Herman Bole je bio sledbenik Viola le Dika, i oslanjao se na neke elemente crkvene tradicije budući da se istovremeno bavio i rekonstrukcijom sremskih crkava, kao onih u Rumi i Grgetegu.

Zanimljivo je da Odeskalki ovde nisu boravili previše vremena, već su se bavili iznajmljivanjem vile, najčešće porodici Fajfer iz Rume, koja je ovde držala ergelu od jedanaest punokrvnih arapskih konja. Samo selo Erem je nastalo od biroša (radnika) koji su radili u letnjikovcu. Međutim, moćna porodica Odeskalki je potpuno propala krajem austrougarske vladavine, iako je svojevremeno držala ceo zapadni Srem. Oni su zbog dugova morali da prodaju kuću Zagrebačkoj banci, koja je dalje prodaje drugim vlasnicima, od kojih se ustaljuje porodica Kovačević iz Velikih Radinaca, kao vlasnik od 1927. godine, a koju nasleđuje porodica Bajić iz Rume 1945. Zdanje od 800 kvadratnih metara vraćeno je porodici Kovačević.

PODACI O LETNJIKOVCU:

Parcela broj 1694/2 i 1695, sa parcelom broj 1696/1+1696/2 Površina objekta 787m2 Površina dodatnog objekta(Čardak)57m2 na parceli 1696/2. Površina dodatnog objekta(Mala kućica) 26m2 na parceli 1696/2. Površina placa 2ha. Tip: Seoska kuća Površina: 787 m² Broj etaža: 1-etaža Broj soba: 10 soba Plac: 221a Uknjiženost: uknjiženo Godina izgradnje: 1900-e Garaža: 50 garažna mesta Infrastruktura: dvorište, tavan, lođa, Bazen za plivanje Unutrašnje prostorije: kupatilo, toalet, kuhinja, ostava Nameštenost: prazno Vodoinstalacija: bunarska voda Orijentacija nekretnine: jug Pogled na: dvorište.

Više informacija i fotografija OVDE

Možda Vam se svidi i