Počela sadnja u okviru projekta “Zeleni prsten”

Od strane Ozon
0 komentar

Lokalna samouprava u Sremskoj Mitrovici danas počinje veliki posao realizacije projekta “Velika sadnja – Zeleni prsten” u kojem će u gradu i oko njega biti posađeno 2008 sadnica raznog drveća.

Zeleni pojas oko našeg grada predstavljaće štit od aero zagađenja i svojevrsni apsorbent za polutante.


Početak sadnje posetila je i Sara Pavkov, ispred Ministarstva zaštite životne sredine koja je rekla da ova akcija nije značajna samo za Mitrovčane već i za celu Srbiju.

“Ministarstvo godinama unazad sprovodi konkurse kao mera zaštite životne sredine, konkretno za unapredjenje kvaliteta vazduha. Ove godine 43 jedinice lokalne samouprave su dobila sredstva, zasadićemo 50.000 stabala.” rekla je Pavkov.

“Grad  Sremska Mitrovica se u predhodnih nekoliko godina bavio  se razvijanjem privrede i obezbeđivanjem radnih mesta za naše sugrađane . Sada je vreme da se pređe na drugi nivo i da se ozbiljno i temeljno bavimo zaštitom životne sredine. Danas počinje prva faza  „Velike sadnje“, 2008 sadnica biće posađeno do kraja godine i tako ćemo formirati zeleni prsten oko Grada. Broj 2008 nije slučajan , nego simboličan, jer je  Sremska Mitrovica 2008. godine dobila status Grada. Zelene oaze kao što su Spomen groblje, park kog Atletskog stadiona su nam ostavili naši stari, a sada mi ovo sadimo za našu decu.” rekao je predsednik Skupštine Grada , Vladimir Pavlović.

Po rečima Tamare Milković, predsednice Zelene odborničke grupe, zeleni pojas oko našeg grada predstavljaće štit od aero zagađenja i svojevrsni apsorbent za polutante.       

Jedno drvo može za godinu dana upije 4,5 kg polutanata iz vazduha, a oslobodi 145 kilograma kiseonika. Izuzetno je značajan i odabir vrsta sadnica, naime reč je o javoru i on pripada vrsti drveća koja emituje fitoncide, odnosno čestice koje uništavaju mikroorganizame iz vazduha. Ova vrsta sadnica, pored četinara će biti i najbrojnija u formiranju zelenog pojasa, objašnjava Tamara Milković.

U Srbiji biće posadjeno 50.000 stabala.

Možda Vam se svidi i