Počinje drugi upisni krug na fakultete. Gde da proverite da li je fakultet akreditovan?

Od strane Ozon
0 komentar

Prijavljivanje budućih brucoša za drugi upisni krug na fakultete traje danas i sutra, polaganje prijemnih ispita zakazano je za 5. i 6. septembar, a upis je predviđen do 15. septembra. Pored državnih fakulteta, slobodnih mesta je ostalo i na privatnim, ali oni koji planiraju da ih upišu moraće da otvore četvore očiju, jer su neki od njih ostali bez akreditacije!

Kako upozoravaju profesori s akreditovanih, državnih i privatnih ustanova, pri upisu treba posebno voditi računa da li fakultet ili viša škola koju konkurišu ima akreditaciju jer su je u protekle dve godine dva fakulteta i čak 26 studijskih programa izgubili.

Da li je ustanova na kojoj studenti žele da studiraju akreditovana ili ne može se proveriti u Vodiču za studente na sajtu NAT-a. OVDE

Uvođenje softvera NAT2019 treba da spreči da isti profesor bude angažovan više od dozvoljenog akreditacionog maksimuma od 12 časova nedeljno na svim visokoškolskim ustanovama. Time su sprečene ranije situacije da jedan nastavnik bude prijavljen na više fakulteta ne bi li bi fiktivno zadovoljili uslove akreditacije da svi imaju po minimalnih 20 profesora.

Za razliku od privatnih fakulteta, svi državni su akreditovani, a samo Univerzitet u Beogradu sa 31 fakultetom ima oko 350 akreditovanih studijskih programa na osnovnim, master i specijalističkim strukovnim i akademskim studijama, integrisanim i doktorskim studijama.

Još 9.000 mesta

Na šest državnih univerziteta u Srbiji, za drugi upisni rok ima više od 9.000 mesta, a na najvećem Beogradskom univerzitetu preostalo je 3.001, od toga 1.510 na budžetskom finansiranju i 1.491 mesto za samofinansirajuće studente. Najviše slobodnih mesta je ostalo na Rudarsko-geološkom, Šumarskom, Tehnološko-metalurškom, Poljoprivrednom i Filološkom fakultetu.

Ozon/Alo

Možda Vam se svidi i