Ocvala folkerka u komediji na ivici pucanja: Promocija knjige „Kvintni krug“

Od strane Ozon
0 komentar

Promocija knjige „Kvintni krug“ Lidije Ćirić biće održana večeras od 18.00 časova u Biblioteci „Gligorije Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

Na predstavljanju knjige, pored autorke Lidije Ćirić, govoriće Svetlana Sabo, bibliotekarka, dok će odlomke predstaviti glumici glumci „Teatra Gartel“.

Ova knjiga, kako je zapisala Stišovićeva, jeste „komedija sa pevanjem na ivici pucanja, precizna i sublimna slika ovog doba“, uz zaključak da je u pitanju „surova, snažna, otrežnjujuća priča“. I napomenu: „Za one, koji još uvek umeju da čitaju“.

Po uzoru na najbolju srpsku komediografsku tradiciju, na liniji Nušića, Lidija Ćirić čitaocima donosi priču o intrigantnim likovima, kao što su estradna zvezda Koni, njen muž Kole, menadžer Faki, dadilja, kao i novinarka Nensi ili koreograf Voks, ali kroz te „trendsetere“ autorka, kako je naveo Milivoje Mlađenović u predgovori, zapravo upućuje duhovit, a jezgrovit komentar naše političke, društvene i kulturne svakodnevice.

Ćirićeva prikazuje ogoljeni svet sadašnjice, podzemni milje koji šljašti kičom i primitivnošću. U središtu drame nalazi se ocvala ali popularna folkerka, iza koje, naravno, stoji bogati muž, i po pravilu, čitava svita udvorica – dadilja, telohranitelja tj. koreograf, novinarka, i najvažnije – koleginica rivalka, a svi uronjeni u mnoštvo zakulisnih radnji i licemernih odnosa.

Lidija Ćirić je multimedijalna srpska spisateljica, iza koje su roman „Rekvijem za jedan dan“, zbirka priča „Bez ‘Dragi moji’“, knjiga pesama „Kabanica za suze“ i poetski manifest „Prava Beograđanka“. Članica je Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije.

Možda Vam se svidi i