Obeležen „Dan borbe protiv šećerne bolesti“

Od strane Ozon
0 komentar

Mitrovačko Društvo za borbu protiv šećerne bolesti, u saradnji sa gradskim Domom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje, obeležilo je 14. novembar – Dan borbe protiv šećerne bolesti, koji se obeležava od 1991. godine kao odgovor na rastuću zdravstvenu pretnju koju predstavlja dijabetes.

U Gradskoj kući održana je besplatna akcija merenja šećera u krvi. Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine rekao tokom akcije, naglasio je da je cilj akcije suočavanje sa dijabetesom koji predstavlja ozbiljan globalni problem. Od posledica ove bolesti u našoj zemlji godišnje umre oko 3.000 osoba, a poslednjih deset godina uočen je porast broja smrtnih slučajeva.

Riđošić je apelovao na sugrađane da se okrenu zdravim životnim navikama, kao što su redovna fizička aktivnost, održavanje optimalne telesne težine, pravilna ishrana i zdravo spavanje.

Ankica Jevtić, predsednik gradskog Društva za borbu protiv šećerne bolesti je rekla da u republici Srbiji oko 800.000 ljudi boluje od dijabetesa, što čini 10% stanovništva. Jevtić je pozvala društvenu zajednicu na solidarnost i uključenje u borbu protiv ove opake bolesti, kako bi svim pacijentima bila omogućena savremena terapija koja umanjuje komplikacije.

Dijabetes je u svetu peti, a u Srbiji treći vodeći uzrok umiranja od svih uzroka smrti i peti uzrok opterećenja bolešću. Osobe koje žive sa dijabetesom zahtevaju stalni monitoring zdravstvenog stanja i podršku kako bi kontrolisali svoje zdravstveno stanje i izbegli komplikacije bolesti.

Akcija se nastavlja u petak 18. novembra “Prvom dijabetološkom ordinacijom na točkovima” koja će biti postavljena na Trgu Ćire Milekića od 9 do 16 časova, kada će građani moći besplatno da izmere nivo šećera u krvi i dobiju stručne savete u vezi dijabetesa.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik