Obeležena godišnjica Bitke na Legetu

Od strane Ozon
0 komentar

Održavanjem parastosa stradalima, polaganjem venaca na spomen obeležje na polju Leget nadomak Sremske Mitrovica obeležena je 108. godišnjica Bitke na Legetu.

Vence na spomenik položili su predstavnici Grada Sremska Mitrovica, Vojske Srbije, predstavnici udruženja boraca iz Sremske Mitrovice i Rume, Mesne zajednice Šašinci i Velika Drenova, GO SPS Sremska Mitrovica i GO POKS Sremska Mitrovica, Saveza potomaka ratnika Srbije i Podružnica za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova od 1918. Sremska Mitrovica.

Organizator obeležavanja 108. godišnjice Bitke na Legetu je Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. Puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

„Današnja manifestacija svedoči o jednom delu istorije, gde je veliki broj srpskih vojnika izgubilo život. Ova manifestacija svedoči i srpskoj tradiciji, dolazeći ovde na Leget, mi pokazujemo ko smo, ko su naši potomci“, rekao je Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu .

Ristić Dragoljub predsednik SUBNOR Negotin, ističe da je obaveza biti ovde na Legetu i da prenesemo mlađim generacijama ovu tragediju. „Timočani stradali 1914. godine, gde je tragedija velika zadesila timočki i negotinski kraj, u jednom danu je stradalo je mahom 6.000 srpskih oficira i vojnika. Zahvalan sam Opštini Sremska Mitrovica jer dostojanstveno obeležava ovaj dan“.

Vladimir Stupljanin iz Velike Drenove je rekao, da se ovom datumu daje veliki značaj. „Naši dedovi i pradedovi, njih 70 ostavili su život na Legetu, dolazimo svake godine da odamo počast ljudima koji su ovde položili svoje živote“.

Na polju Leget desila se, po mnogim istoričarima najžešća bitka u Prvom Svetskom ratu. Stradalo je mahom 6.000 srpskih oficira i vojnika.

Možda Vam se svidi i